Kardiologen och landslagsläkaren Mats Börjesson förklarar hur man ska agera vid ett misstänkt hjärtstopp. Foto: SVT

Ökat intresse att ge HLR efter Eriksens hjärtstopp

Uppdaterad
Publicerad

Efter att den danske fotbollsspelaren Christian Eriksen fick hjärtstopp under en EM-match, har intresset för att själv vara med och rädda liv ökat. Den nationella tjänsten sms-livräddare har fått hundratals fler frivilliga förra veckan än normalt, rapporterar P3 Nyheter.

Tjänsten möjliggör att personer som anmält sig till den får ett sms så den kan hjälpa till om ett hjärtstopp sker nära, och ge hjärt- lungräddning innan vårdpersonal hunnit till platsen.

En vanlig vecka får tjänsten 150 till 200 nya användare men förra veckan var det 488.

”Oddsen goda om man är snabb”

Vikten av att människor lär sig hjärt- och lungräddning, HLR, går inte att understryka nog, enligt Mats Börjesson, kardiolog och landslagsläkare i Aktuellt.

– Det ökar chanserna för överlevande betydligt att få hjärtstopp på en arena där det finns proffs, än om man segnar ner själv ute i spåret eller någonstans. Men oddsen är faktiskt ganska goda om man får igång HLR och hjärtstartare i tid.

Tiden är alltid knapp vid hjärtstopp.

– Man ska fort fram och kontrollera om personen har andning eller puls. Om inte så ska man starta HLR, man har en minut på sig ungefär. Inom 3-5 minuter ska man ha hjärtstartare igång om en sådan kan användas. Det lyckades man med här, i Eriksens fall, säger Mats Börjesson.

Hög belastning kan vara risk

Som landslagsläkare säger Mats Börjesson att ju högre upp i elitidrotten, desto högre är risken för hjärtstopp av hög belastning.

Det rör sig, hos yngre personer under 35, oftast om ärftliga hjärtsjukdomar.

– En del medfödda hjärtfel, men också andra risker, som infektioner, att man idrottar när man är sjuk. I Europa är fotboll sporten med högst risk för hjärtstopp, det beror på att det är den största sporten här. I USA är det vanligast bland basketspelare, där sporten är populär och det kan vara en riskfaktor att vara väldigt lång.

Men Mats Börjesson trycker ändå på att det är mer riskfyllt att inte idrotta, än att göra det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.