Åke Tenerz säger att demensboenden drabbats hårdast. Foto: SVT/TT

Så förklarar stabschefen spridningen i en av de värst drabbade regionerna

Uppdaterad
Publicerad
Region Västmanland kommer på andra plats i SVT:s granskning av överdödlighet på äldreboenden under corona-epidemin.
– Erfarenheterna vi har från Västerås är att det är demensboenden som drabbats hårdast, säger Åke Tenerz som är medicinsk stabschef för Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i regionen.

I SVT:s granskning av överdödligheten ligger region Västmanland näst efter Stockholm, när det gäller överdödlighet på äldreboenden under den period som undersökts.

– Jag förväntar mig att Covid-19 sjukligheten ska börja sjunka här i Västmanland, men på sjukhuset ligger det hittills ganska stabilt. Det är i alla fall inte en uppåtgående trend, säger Åke Tenerz .

Ingen motsägelse i SVT:s rapportering

Han säger att han inte tycker inte det finns någon motsägelse mellan SVT:s siffror och Socialstyrelsens uttalande om överdödlighet, för om man ser till hela landet är situationen inte lika dramatisk. Men det betyder inte att Åke Tenerz inte ser allvaret i situationen. Han lyfter fram att särskilt vissa boenden har drabbats hårt, medan andra inte drabbats alls.

– Erfarenheterna vi har från Västerås är att det är demensboenden som drabbats hårdast. Det är svårare att klara smittspridningen på ett demensboende, säger han och fortsätter:

– Jag vet inte hur det är i hela landet, men här ser vi att där vi har ett stort antal dementa är det svårare.

Diffusa symtom

Han berättar också att i början av epidemin så var det svårt att känna igen symtomen. Åke Tenerz har varje vecka möten med personer i motsvarande befattning i andra regioner och där utbyter man erfarenheter.

– I början var det diffusa symtom. I Stockholm kom det tidigare, och i Västerås kom det ganska tidigt. Klart man lär sig saker. De som ligger efter i förloppet kan lära sig av de som redan drabbats, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer