– Det kommer att behövas en högre invandring än vad människor vanligen tänker sig för att hålla uppe välfärdsstaten, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg. Foto: TT

Hög invandring behövs

Publicerad

Arbetsförmedlingen: ”Fler människor behöver flytta till Sverige om landet ska klara finansieringen av skola, vård och omsorg”.

För att klara finansieringen av skola, vård och omsorg krävs att minst 64 000 personer årligen flyttar till Sverige, beräknar Arbetsförmedlingen i en ny rapport. Orsaken är att vi blir färre i Sverige.

– Det kommer att behövas en högre invandring än vad människor vanligen tänker sig för att hålla uppe välfärdsstaten, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg.

Utrikes födda står för mycket arbete

Utrikes födda har stått för 75 procent av den ökade sysselsättningen de senaste fem åren, enligt Arbetsförmedlingens beräkningar. Fram till 2025 kommer gruppen att stå för hela ökningen.

– Det beror dels på att inrikes födda blir färre. Och vi har så höga sysselsättningstal bland inrikes födda, så varje ytterligare procent är svår att nå, säger Mikael Sjöberg.

Låg utbildade svårt att få jobb

Sysselsättningsgraden bland utrikes födda är lägre: 64 procent jämfört med 79 procent bland inrikes födda. Det är framför allt lågutbildade som har svårt att få jobb, och bara 60 procent av utrikesfödda kvinnor i arbetsför ålder har arbete, jämfört med knappt 69 procent av männen.

– I de grupper där den är låg vet vi att det går att öka sysselsättningen, säger Sjöberg, som menar att det främst är utbildningsinsatser som krävs.

Andelen utrikes födda i arbete har ökat med 2,4 procentenheter på nio år, och förhoppningen är att trenden ska fortsätta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer