Hög påminnelseavgift vid trängselskatt ger klirr i statskassan

Publicerad

Trängselskatten i Göteborg och Stockholm drar in enorma belopp. Sedan 2009 har Transportstyrelsen fått in över 8 miljarder kronor – och en stor del, drygt 10 procent, utgörs av straffavgiften på 500 kronor som skickas ut direkt om man missat en betalning, även om det bara gäller en liten summa.

– Det är bedrövligt att man får en sådan hög påminnelseavgift direkt om man missar att betala den här avgiften. I privata sammanhang skulle det kallas ocker, säger Mikael Högskoog, pressansvarig på Motormännen

För drygt tre år sedan föreslog en statlig utredning att den straffavgift på 500 kronor som tas ut vid försenad betalning av trängselskatter i Göteborg och Stockholm skulle sänkas till 100 kronor.

Inga förändringar

Förändringen skulle träda i kraft de 1 januari 2014 men genom att låta förslaget vila har staten hittills dragit in över 308 miljoner kronor.

– Och just nu förbereds inga förändringar, säger Leif Jacobsson (S), statssekreterare på Finansdepartementet.

– Vi tycker att det ska finnas en avgift som gör att man verkligen betalar trängselskatten.

”Bör sänka avgiften”

Ett svar som Mikael Högskoog inte är nöjd med.

– När man utreder den här frågan och kommer fram till att det är oskäligt bör man också följa förslaget och sänka avgiften.

Leif Jacobsson menar dock att en lägre avgift skulle innebära att färre betalade och att det i sin tur skulle betyda att infrastruktursatsningar i Stockholm och Göteborg skulle frysa inne.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer