Höga betyg på Juholts tal

Publicerad

Flera namnstarka Socialdemokrater har reagerat på Håkan Juholts installationstal. Och de flesta ger den nye S-ledaren högt betyg.

”Vilken stämning!!! Och vilken energikick!!! Jag tror jag är lite kär, skrev Kriskommissionens ordförande Anna Johansson på twitter.

Hennes mer kände far, Göran Johansson, Göteborg, tror att Fredrik Reinfeldt ”är skitnervös nu”.

Även förre LO-ordförande Stig Malm, som före kongressen jämförde partiet med stalinismen, hade bara goda ord att säga om Juholts tal.

-Det var ett ganska ideologiskt tal men han var noga med att inte binda upp sig i detalj. Han skapade sig den frihet han behöver, sade han.

Statsvetaren och Styrelseledamoten i Sveriges kristna socialdemokrater, Ulf Bjereld, höjde dock ett varningens finger på twitter:

Juholts tal hittills ideologiskt och retoriskt radikalt – men oklart om och hur nuvarande S-politik skall förändras.

LO:s nuvarande ordförande Wanja Lundby-Wedin tror att Håkan Juholt har alla möjligheter att lyfta partiet.

-Ett fantastiskt tal, det var så tydligt ideologiskt samtidigt som han lyfte frågor som vi måste göra något åt. Jag var glad över att han lyfte barns situtation.

-Nu får Moderaterna börja förhålla sig till Socialdemokraterna, i stället för tvärtom, tillade hon.

Frå VG av Pekgul
S-kvinnornas ordförande Nalin Pekgul ger Håkan Juholt betyget Väl godkänt.

-Det var ett bra tal, något som vi behövde nu efter alla dessa månader. Det var ideologiskt och gav självförtroende, säger hon.

Ändå vill hon inte ge högsta betyg MVG. Orsaken är att Juholt inte alls tog upp föräldraförsäkringen, som S-kvinnorna vill dela lika.

-Men den striden får vi fortsätta, säger hon.

”Vänstersväng”
S-debattören Göran Greider tycker att Juholt gör en vänstersväng.

-Ja, i någon mening tycker jag det, säger Greider som anser att Juholts tal var det bästa han hört på en S-kongress.

-Framför allt var det vitaliserande. Juholt lyckades väcka till liv aktivitetslusta och då blir det en radikal effekt, säger han.

Greider saknar dock tydliga besked på en lång rad frågor.

-Det gäller skatter, synen på rut-avdrag och på kärnkraft. Det finns mängder av frågor där han måste ge svar på tal framöver. Det här var mer ett försök att dra upp horisonten.

När Mona Sahlin höll sitt stora avskedstal till förtroenderådet i december sågade hon stora delar av partiets politik. Av detta fanns inte ett spår i Julholts tal.

-Många var ledsna då. Detta var något annat. Juholt försökte väcka en lång tradition av att förändra samhället i solidarisk riktning.

Johan Wicklén/TT
johan.wicklen@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer