Soldiers of Odin finns i flera länder. Bilden är från Drammen. Foto: TT

Högerextremt garde patrullerar gator

Publicerad

Det högerextrema nätverket Soldiers of Odin etablerar sig i Sverige. Flera av medlemmarna har nazistiska sympatier och är dömda för grova brott. I helgen gick gruppen ut på gatorna i Borlänge, Säter och Hedemora, rapporterar SR P4 Dalarna.

– Det är en ny gruppering som har dykt upp här har jag förstått, så vi får väl se vad som händer, säger Roland Nerpin vid polisen i Dalarna, till TT.

Han säger att det inte skett några polisingripanden under helgen, men att polisen fått information om att gruppen setts till i Dalarna.

-Vi vet inte så mycket om det här ännu men jag antar att Noa (Nationella operativa avdelningen inom polisen) och vår underrättelseverksamhet har koll på de bitarna.

Finns i Stockholm

Tidigare har Soldiers of Odin genomfört vad de beskriver som patrulleringar i Stockholm och i Trelleborg. Enligt tidningen Expo har nätverket över 17 lokala Facebook-grupper i Sverige. Flera svenskar i nätverket är dömda för grova brott och har nazistiska sympatier, enligt tidningen.

Gruppen har nyligen etablerat sig även i Norge och i Estland.

Den finska journalisten Mikael Brunila, som följer högerextremismen i Finland berättar att gruppen sedan i oktober spritt sig till omkring 30 orter i landet, och att den har stort stöd från hela spektrat av extrema organisationer på högerkanten.

”En hotbild”

Trots den snabba utbredningen har nästan inga våldsamheter rapporterats i Finland.

– Problemet är att vi har en väldigt väldisciplinerad och välorganiserad grupp som finns närvarande på många orter i Finland och nu runt om i världen, säger Mikael Brunila.

– I fall de börjar använda våld har de alla möjligheter och färdigheter till det. Det är det som är hotbilden.

Soldiers of Odin startades av den finske nazisten Mika Ranta, och strukturen i nätverket är uppbyggd som i kriminella så kallade mc-gäng och består av separata avdelningar.

TT har utan framgång försökt få en kommentar från Polisens Nationella operativa avdelning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.