Foto: TT

Mjölkpriset på sin högsta nivå på tio år

Uppdaterad
Publicerad

De svenska mjölkbönderna, med flera tuffa år bakom sig, får äntligen se en positiv utveckling. Priset för ett kilo mjölk är nu 3,60 kronor och 4,70 kronor för den ekologiska mjölken.

Mjölkpriset är därmed på den högsta nivån på nära tio år, enligt en rapport från Lantbrukarnas riksförbund (LRF). Det kan jämföras med förra sommaren, då ersättningen var på en rekordlåg nivå: runt 2,30 till 2,40 kronor för ett kilo mjölk.

En ökad efterfrågan på svenska produkter har lett till att de stora mejerierna i somras höjde ersättningen till sina bönder.

Många mjölkbönder har lagt ner sin verksamhet de senaste åren och produktionen av mjölk har minskat. I dag räcker den svenska mjölken inte till för att kunna producera så mycket grädde och smör som konsumenterna efterfrågar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.