”Vi ser ingen brist på munskydd den kommande tiden”, säger Jeanette Persson, kommunikationschef på Apoteket. Foto: TT/Apoteket

Högt tryck på apoteken: ”Alla vill ha munskydd”

Publicerad

Med två dagar kvar till de nya rekommendationerna rusar svenskarna till apoteken för att köpa munskydd.

Till skillnad från i våras finns det ingen anledning att hamstra.

– Tillgången är god, säger Jeanette Persson på Apoteket.

På torsdag börjar det nya allmänna rådet om munskydd i kollektivtrafiken att gälla.

Sedan Folkhälsomyndigheten informerade om den kommande rekommendationen har försäljningen av munskydd ökat markant, visar SVT:s rundringning.

– Vi har verkligen sett en ökad försäljning. Alla är ute efter munskydd just nu, säger Jeanette Persson, internkommunikationschef på Apoteket.

Störst var ökningen den 21 december, tre dagar efter att de nya reglerna presenterades.

– Då sålde vi 9000 munskydd under en dag. Det motsvarar ungefär en årsvolym.

”Har stor tillgång”

I våras ledde den ökade efterfrågan på munskydd till tomma lager. Nu ser läget annorlunda ut, menar Jeanette Persson.

– Det har varit en stor internationell förfrågan även nu men vi har stor tillgång på både munskydd och andningskydd. Vi ser inte att det kommer bli någon brist den närmaste tiden.

”Ingen idé” att hamstra

Detsamma gäller flera andra apotek i landet. Både Apotea, Apoteket Hjärtat och Kronans droghandel har munskydd i lager på sina nätbutiker, trots ökad försäljning.

– Det har inte varit jättesvårt att köpa in den här gången. Jag tror inte de kommer att ta slut, säger Pär Svärdson, vd på nätapoteket Apotea som ökat sin försäljning av munskydd med 400 procent sedan 18 december.

Vad säger du till de som vill hamstra?

– Jag tror inte att det behövs. Kina som tillverkar mycket munskydd har riktat om sin produktion till den europeiska marknaden och det finns munskydd att köpa in. Att köpa för flera månader framåt är ingen idé.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.