Richard Jomshof (SD) och Christina Höj-Larsen (V) i Agenda. Foto: SVT

Höj Larsen: Svårt samarbeta med S om det blir skärpta asylregler

Uppdaterad
Publicerad

Om Socialdemokraterna skulle gå med på skärpta asylregler i Sverige blir det svårt för V att fortsätta samarbeta med dem. Det sade Christina Höj Larsen (V) i Agenda.

Hon mötte SD:s Richard Jomshof i en debatt om invandringspolitiken. I veckan kom ett förslag från LO att Moderaterna och Socialdemokraterna ska samarbeta om invandringspolitiken. Något som även statsvetaren Stig-Björn Ljunggren tror kan bli verklighet.

Christina Höj-Larsen var inte positiv till det förslaget.

– Det skulle innebära att Sverige liksom en rad andra europeiska länder låter det rasistiska partiet sätta agendan, sade hon.

Medan Richard Jomshof (SD) sade att det återstår att se vad M och S landar i för faktiska förslag. Han tolkade utspelet som ”ren desperation”.

– Tittar vi på våra grannländer, även om Finland valt att öka mottagandet något, så är det ändå så att vi tar emot fler än våra grannländer tillsammans. Sverige har en extrem situation och Sverige är ett extremt undantag. Flera länder i Europa ser att vi inte löser flyktingkrisen genom att ta hit människor till Sverige, sade Jomshof.

Höj Larsen: Vi måste hjälpa till

Den senaste veckan har två opinionsmätningar visat på kraftigt ökande siffror för SD. Christina Höj-Larsen gav dock inte mycket för förklaringen att en betydande del av svenskarna vill att vi ska ta emot färre flyktingar:

– Det finns tillfällen i historien som avgör vem i är. Inte haft så stor flyktingkatastrof sedan andra världskriget. Många svenskar tror jag känner sorg och skam att vi inte kunde rädda fler från koncentrationslägren. Nu måste vi se att vi är i en liknande situation och det är inte fråga om utan hur vi ska hjälpa till. SD har fått sätta agendan mycket med sina frågor. När det handlar om hur har de oftast inga svar. Vi behöver också en riktig diskussion om andra stora viktiga samhällsproblem, sade hon.

Jomshof: Många är upprörda

Richard Jomshof – hur förklarar du era stigande opinionssiffror?

– En förklaring är att allt fler tycker vi är ett bra parti med en bra politik. En annan är ett enormt missnöje med invandringspolitiken. Många som kommer till oss är upprörda över skjutningar, det eldas bilar, det kastas handgranater, gruppvåldtäker, rån och misshandel, det är en otryggare situation i en rad kommuner och förorter. Man ser välfärden krackelera. Det blir ett enormt missnöje.

Christina Höj-Larsen sade att SD i vanlig ordning kopplar alla samhällsproblem till invandringen:

– Jag tycker det är ohederligt. När det gäller välfärden är inte SD beredda att göra saker som skulle göra att vi hade mer pengar till äldreomsorgen, att vi faktiskt kunde ha ett mycket bättre flyktingmottagande. Ni är mer intresserade av att låta Bert Karlsson och andra fortsätta leka affär med vår välfärd än att faktiskt göra något åt saken. Och sedan skyller ni på invandrarna.

Jomshof: Inte vår politik som skapat detta

– Framför allt skyller jag på den här sortens partier som har skapat den här situationen. Man måste vara blind eller extremt naiv om man inte ser de här växande utanförskapsområdena. Det är inte vår politik som har skapat det här splittrade och segregerade samhället. Svenskarna är inte dumma och de börjar förstå att situationen är extremt allvarlig, svarade Richard Jomshof.

Se hela debatten genom att klicka på bilden högst upp i artikeln.

Bert Karlsson som kontaktade Agenda efter kvällens program vänder sig mot Christina Höj Larsens beskrivning av hans verksamhet med asylboenden. Enligt Karlsson är boendena kostnadseffektiva och det tas inte ut några övervinster.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Agenda

Mer i ämnet