Arbetsförmedling Foto: SVT

”Höjd a-kassa leder inte till högre arbetslöshet”

Uppdaterad
Publicerad
Höjd a-kasseersättning leder inte till högre arbetslöshet. Det uppger TCO
i en ny rapport och riktar därmed kritik mot finansminister Anders Borg som hävdar motsatsen.

Anders Borg har i riksdagens talarstol hävdat att vetenskaplig ekonomisk forskning visar att höjd ersättningsnivå leder till högre arbetslöshet och lägre sysselsättning. Borg hänvisade till oberoende instanser som Konjunkturinstitutet, Riksbanken och Finanspolitiska rådet.

Men TCO, som driver frågan om höjd a-kassa, köper inte Borgs påstående.

– Ingen har lyckats påvisa sambandet mellan ersättningsgraden i a-kassan och arbetslösheten, inte någon studie. Om effekten var så stor som Anders Borg säger borde man hitta det, men det gör man inte, säger TCO:s chefekonom Göran Zettergren.

”Försumbara effekter”

I en ny rapport från TCO granskas finansdepartementets påståenden.

– OECD har gjort en del studier på det här området och de har visat att arbetslösheten stiger i ett genomsnittsligt industriland om man höjer a-kassan, men de har också visat att i länder som satsar väldigt mycket på arbetsmarknadspolitiska åtgärder, som Sverige och en del andra Skandinaviska länder, får det ingen effekt, säger Göran Zettergren.

Han tror att det skulle bli försumbara effekter på sysselsättning och arbetslöshet om man höjde a-kasseersättningen i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer