Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Magdalena Anderssons (S) tankar om skatten i klippet ovan. Foto: TT/SVT

Kommunpolitiker går emot S partilinje – vill se ny fastighetsskatt

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokratiska kommunpolitiker vill att partiet ska gå till val på löften om höjda skatter inför nästa val. Och på tvärs med partiledningens linje vill många av kommunpolitikerna se en ny fastighetsskatt. Det visar en enkät som SVT har skickat ut till landets kommuner.

– Vi har i dag en beskattning som är oerhört generös gentemot kapital och gentemot ägande överhuvudtaget, säger Carl Lindberg (S), som är förste vice ordförande i kommunfullmäktige i Uppsala.

Carl Lindbergs syn på skatter stämmer väl överens med svaren i den enkät som SVT skickat ut ledande socialdemokrater i landets kommuner. I omkring hälften av kommunerna har vi fått svar på våra frågor. Och det visar sig att stödet för att höja kapitalskatter är stor.

– Den som tjänar mer kan också bidra lite mer till välfärdssamhället. Det är så vi har byggt upp vår välfärd och det är något som jag ibland tycker att vi tenderar att glömma bort, säger Sara Axelsson Gustafsson (S), som är ordförande i Arboga arbetarekommun.

Vill ha tillbaka värnskatten

En bred majoritet i vår enkät vill ha tillbaka värnskatten, de vill ha en progressiv kapitalskatt där de som tjänar mycket pengar på kapital beskattas hårdare. Men i ambitionen att höja skatten på kapital och ägande vill de samtidigt gå längre än partiledningen genom att också vilja återinföra fastighetsskatten.

– Har man råd att bo i ett fint hus så kanske man också har råd att betala mer i skatt, säger Sara Axelsson Gustafsson.

Partiledningen säger stopp

Den socialdemokratiska partiledningen har dock redan satt ned foten i frågan, bland annat med ett Facebook-inlägg från Stefan Löfven där han meddelar att det inte blir någon ny fastighetsskatt. Finansminister Magdalena Andersson (S) förklarar varför:

– Det fanns så stor kritik mot fastighetsskatten att det riskerade att undergräva legitimiteten för hela skattesystemet, när vanliga löntagare runt om i landet var oroliga för om de skulle ha råd att bo kvar bara för att grannen sålde till ett bra pris, säger Magdalena Andersson.

”I bästa fall kan man vinna väljare på detta”

Men trots att löften om höjda skatter skulle kunna skrämma bort väljare inför valet 2022 tycker många kommunpolitiker att det är värt att ta den risken.

– Jag tycker att det är otroligt viktigt att Socialdemokraterna går till val på den politik som vi vill föra och den politik som vi tror på, säger Sara Axelsson Gustafsson och får medhåll av sin kollega i Uppsala:

– I bästa fall kan man vinna väljare på detta om man kan argumentera för att det är mer rättvist att ha en fastighetsskatt än att inte ha det, säger Carl Lindberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer