Stephanie anmälde sin pojkvän. Foto: SVT

Stephanie utsattes för hämndporr

Uppdaterad
Publicerad

När tjugofyraåriga Stephanie anmälde sin våldsamma pojkvän för misshandel la han ut en smygfilmad sexfilm på internet som hämnd. Filmen skickades till familj och vänner men låg också uppe på en kommersiell porrsida med amatörvideor.

Stefanie och hennes pojkvän hade varit ett par i knappt ett halvår. Han var våldsam och relationen hade problem. Till sist sa hon att hon ville göra slut och att hon tänkte gå till polisen och anmäla honom för misshandel.

Då berättade han om en film som han smygfilmat när de haft sex. Filmen skulle han sprida på internet om hon anmälde honom.

– Jag blev livrädd för hotet. Jag visste inte ens vad han hade för film på mig. Samtidigt trodde jag aldrig han var kapabel att göra något sånt, säger Stephanie.

Kallades hora

Trots det valde hon att gå till polisen. Några dagar senare när hon gick in på sin mejl och Facebook var hennes inbox och Facebook fulla av meddelanden skrivna av främlingar. De kallade henne hora och frågade om hon ville ha sex. När hon följde en av länkarna såg hon sexfilmen på sig själv.

– Det var fruktansvärt. Jag blev alldeles kall och skämdes. Jag kände mig liten och hjälplös och visste inte riktigt vad jag skulle göra. Han hade verkligen makten över mig, säger Stephanie.

Skickades till familjen

Stefanie, som hört av sig till SVT genom #dinröst, berättar att filmen skickades till vänner och familj utan att hon visste om det. Den låg också uppe på en kommersiell porrsida. Hela hennes liv vändes upp och ner när hon förstod att filmen spridits i hennes omgivning.

– Jag tror aldrig jag mått så dåligt som då. Livet var ett helvete. Jag blev paranoid och trodde att alla jag träffade hade sett filmen. På nätterna kände jag mig otrygg eftersom mitt namn och min adress stått på Internetsidorna, säger hon.

Letade varje dag

Under ett års tid letade hon dagligen efter filmen på Internet. Så fort hon lyckats övertyga distributörerna och porrföretagen att ta bort filmen dök den upp någon annanstans. Omkring 3.000 personer har sett filmen men Stephanie tror inte att den ligger ute någonstans nu eftersom den före detta pojkvännen dömts för förtal och ärekränkning och ska betala skadestånd. Men domen ska överklagas.

– Jag ser mig inte som ett sexoffer för då skulle han fortfarande ha makten. Det han har gjort mot mig måste jag försöka ta tillbaka. Det är inte jag som gjort fel. Jag vill inte vara rädd och gå runt och gömma mig eller tänka vad folk ska tycka om mig. Så det bästa jag kan göra är att visa mig själv utåt som den människa jag vill att andra ska se mig som. Kanske kan det få andra att våga komma ut och prata om vad de varit med om, säger Stephanie.

Se också:

Stephanie berättar själv sin historia på

Twitter #dinröst

och på

Facebook ( https://www.facebook.com/#!/dinrost14/timeline )

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.