Charlotte Petri Gornitzka blir ny generaldirektör för Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Petri Gornitzka efterträder Eliasson på MSB

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har utsett Charlotte Petri Gornitzka som ny generaldirektör för Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB. Petri Gornitzka är i dag chef på Unicef och har tidigare varit i blåsväder för att ha lyft dubbla löner.

MSB:s förre generaldirektör Dan Eliasson begärde i början av januari att få lämna sitt uppdrag efter en kritikstorm mot hans resa till Kanarieöarna under julhelgen då Sverige var mitt inne i den andra vågen av covidsmitta.

Petri Gornitzka börjar sitt nya jobb den 10 december. På frågan hur hon tycker att MSB skött sig under pandemin, svarar hon:

– MSB har gjort ett bra och viktigt jobb.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) uppger att MSB har flera viktiga uppgifter framför sig, som att vara med och bygga upp ett nytt civilt försvar och att samverka för att stärka cybersäkerheten.

Tjocka lönekuvert

Men liksom sin företrädare har även den nya MSB-chefen tidigare blivit starkt ifrågasatt. Bland annat efter att SVT 2014 avslöjade att Charlotte Petri Gornitzka som nytillträdd generaldirektör för biståndsorganet Sida fortsatte att lyfta lön från sin tidigare arbetsgivare Rädda Barnen.

Trots en månadslön på 100 000 kronor tyckte hon det var ”skäligt” att också ta emot totalt närmare en halv miljon från Rädda Barnen – en ersättning som generaldirektören betecknade som ett avgångsvederlag men som Rädda Barnen uppgav var lön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.