Hon har bevakat världen i 30 år

Uppdaterad
Publicerad

När andra flyr så åker SVT:s Eva Elmsäter som utrikesreporter i rakt motsatt riktning, mot faran.

– Jag slår om till ett annat läge, en annan växel helt enkelt, säger hon.

Hon har gjort historiska skeenden begripliga för SVT:s tittare under 30 år. Nu gör Eva Elmsäter sin sista dag som utrikesreporter och kommentator. 

– Det är fantastiskt roligt att få vara med och se historia skapas.

Det har varit många konflikter och krig genom åren men också omvälvande positiva historiska skeenden, där länder har gått från diktaturer till demokratier.

Nya demokratier

När detta har skett har Eva Elmsäter varit på plats för att rapportera. Under två perioder var hon korrespondent för SVT Nyheter i Moskva.

– Jag började på SVT för 30 år sedan. Då bevakade jag Sovjets fall, kalla kriget tog slut och människor var positiva. 

Även om Sovjets övergång till Ryssland var en relativt oblodig historia så började saker hända, både i Östeuropa och på Balkan. I Tjetjenien möttes Elmsäter av ett Groznyj i ruiner. 

– Jag åkte med en pansarvagn genom en fullständigt pulveriserad stad. Våldet mot de civila var oväntat men påminner mycket om det som nu sker i Syrien.

Synen på journalister har förändrats

På Balkan där Elmsäter också befann sig på plats hade synen på journalister förändrats. 

– Tidigare hade reporterrollen varit ett skydd, nu började vi istället bli måltavlor. De började skjuta på journalister och man var tvungen att börja tänka som en soldat. 

Ett skäl till att journalister blivit mer utsatta är att många konflikter utspelar sig i före detta diktaturer där medier varit styrda. Därför misstros även utländska journalister, många tror att de tar en sida i den pågående konflikten.

– De finns de som menar att det inte finns någon sanning. Det stämmer inte, det finns en sanning och det är den vi försöker rapportera. Jag har fått lära mig att folk faktiskt ljuger, antingen för att de har dragits med i det som har hänt eller för att de har en agenda. Mitt jobb är att ta reda på om det de berättar verkligen är sant.

Beväpnade livvakter

Att tvingas tänka som en soldat är en nödvändighet i dagens konflikter, men också något som försvårar jobbet. 

– Att exempelvis jobba med en beväpnad livvakt kan skapa avstånd till de man träffar. 

Att vara kvinna var dock något som i Elmsäters tidiga karriär var en fördel i kontakten med militärer och civila.

– Vi var väldigt få kvinnor som arbetade som utrikesreportrar och korrespondenter för 30 år sedan. Det var ett manligt yrke med väldigt hög status men som kvinnlig reporter kunde jag komma närmre på ett sätt som inte alltid männen kunde.

Sexuella trakasserier

Eftersom villkoren för reportrar i konfliktfyllda länder blivit allt svårare så är inte könet längre en tillgång. 

– När jag bevakade arabiska våren, både i Egypten och Libyen så var det väldigt inspirerande att se alla dessa unga människor med euforiska känslor som drev utvecklingen framåt.  

– Det är fantastiskt roligt att få vara med att se historia skapas, men baksidan var att det inte kändes så säkert. Det förekom många sexuella övergrepp mot kvinnliga aktivister och journalister, jag och fotografen Pernilla Edholm blev inte angripna men häcklade.

Språk en dörröppnare

Att kunna språk är dock alltid en dörröppnare. Eva Elmsäter talar engelska, franska, spanska, portugisiska och ryska.

– Kan jag inte språket så försöker jag ändå alltid att lära mig enkla fraser för att kunna behandla folk med respekt.

Nu finns det andra hot mot journalistiken.  

– Internet har skapat stora möjligheter men det sprids också mycket som inte är sant. Fake News och ryska trollfabriker som faktiskt påverkar opinioner och till och med val.  

– Det gäller att vara källkritisk och jag tror att vi journalister måste vara tydliga med att vi inte håller på med åsikter. Människorna vi träffar är de som ska uttrycka känslor och tycka saker.

Inte oberörd

Det betyder inte att Eva Elmsäter är oberörd, att rapportera från USA under 11 september beskriver hon som mycket otäckt.  

– När man befinner sig på plats så går jag in i min roll som reporter, jag scannar av området och har fullt fokus.  

– När jag är ledig måste jag släppa allt, då ägnar jag mig åt fågelskådning. 

Det är dock inte bara fåglar som väntar bara för att karriären som utrikeskorrespondent är över.

– Man slutar inte vara journalist, jag kommer fortsätta att skriva, säger Eva Elmsäter. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.