Hon larmade om ungas sexvanor: Många har ont varje gång

Publicerad

Sår i underlivet och smärtor i nedre delen av magen. Många unga tjejer lider i stället för att njuta vid samlag. Och en av de vanligaste orsakerna är ”hårt sex”, säger barnmorskan Katarina Svensson Flood.

– Jag upplever att många unga känner sig pressade att tänja på sina gränser.

I ett uppmärksammat inlägg på sociala medier berättar Katarina Svensson Flood om hur hon ofta möter tjejer i gymnasieåldern som har mer eller mindre ont vid samlag. Och att de trots smärtorna fortsätter ha sex.

– Jag beskrev det jag tycker att jag möter alldeles för ofta på mitt jobb, säger hon.

Ställer upp trots motvilja

Hon menar att unga tjejer många gånger ställer upp på sådant de egentligen inte vill. Att de ibland har sex utan att de har lust och att det finns en utbredd uppfattning om att sex ska göra ont.

”Det känns verkligen som att det är viktigare att någon tänder på en än att själv vara tänd”, skrev hon i inlägget som fått stor spridning på bland annat Facebook och Instagram.

Hon anser att många unga inte får med sig tillräcklig information om sina rättigheter och sin sexualitet.

– Jag tror att skolans sexualundervisning är bristande och att föräldrar inte pratar med sina barn i tillräckligt stor utsträckning om relationer och samtycke. Den väldigt tillgängliga internetpornografin som många ungdomar kan få sin inspiration och information ifrån är också ett problem, säger hon.

Många känner igen sig

Responsen på inlägget har varit stor. Bland de som hört av sig finns såväl unga personer som beskriver hur de känner igen sig men också människor som ifrågasätter om bilden verkligen stämmer.

På frågan hur stort hon upplever att problemet är svarar hon: ”alldeles för stort”.

– Jag skulle säga att vi varje vecka stöter på ungdomar som har det här problemet. Sedan kan jag inte svara för resten av Sverige men det jag sett är att kollegor runt om i landet beskriver att de känner igen det här mycket väl. En del ser det dagligen, andra mer sällan. 

Ojämlik sexualundervisning

Katarina Svensson Flood tycker att sexualundervisningen behöver ett uppsving. Dessutom borde fler föräldrar prata med sina barn om relationer, anser hon.

– Jag upplever att många unga känner sig pressade att tänja på sina gränser och att man kan ses som tråkig om man inte vill testa nya saker. Man får självklart utforska sin sexualitet, men man måste komma ihåg att njutningen måste gå först. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.