Hon lever med kronisk migrän

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige har över en miljon människor migrän och mellan 1,4 och 2,2 procent har besvär minst 15 dagar i månaden. Malin Törnqvist är en av dem.

– Man kan inte vara den man vill vara som person, berättar hon.

Illamående, överkänslighet för ljus och framför allt intensiv huvudvärk – det är alla vanliga symptom på migrän. I Sverige lever ungefär 13 procent med sjukdomen och mellan 1,4 och 2,2 med kronisk, enligt Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, vilket innebär minst 15 dagar med huvudvärk i månaden.

Malin Törnqvist fick sin diagnos när hon var åtta år och menar att hon sedan dess behövt anpassa sitt liv efter sjukdomen.

– Man kan inte vara den man vill vara som person. Med min familj, med min dotter. Går jag ut och leker med min dotter vet jag att jag kommer ha migrän efteråt i några timmar, eller dagar, berättar hon.

”Det känns som att jag ska dö”

Känslan när hon har migrän menar hon nästan är obeskrivlig.

– Det känns som att man ska dö, det känns som att det är så mycket smärta att kroppen bara ska stänga av, säger hon.

Men trots att migrän är ett vanligt fenomen tycker hon att det finns en stor oförståelse för sjukdomen i samhället.

– Behöver jag gå hem ifrån jobbet exempelvis upplever jag att de tror att jag går hem för att chilla, och det tar jag som en förolämpning, säger hon.

Får botoxinjektioner

För att lindra sin migrän har Malin testat alla möjliga typer av behandlingar, men i dag håller hon sig till brustabletter och botox. Botoxinjektionerna får hon i muskler i ansiktet, huvudet och nacken.

– Det går lite i vågor, men nu när jag får injektioner var åttonden vecka mår jag mycket bättre, berättar hon.

Sedan den 1 januari finns också ett nytt migränläkemedel tillgängligt som hon ser fram emot att prova.

– Man slutar ju aldrig kämpa så är det ju. Man kämpar ju för att må bra, säger hon.

Hur ser du på framtiden?

– Jag ser ljust på framtiden, det finns hjälp, det finns ny medicin och jag tror att man kommer ha en större förståelse framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.