Jens Liljestrand och Elise Karlsson i Aktuellt. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Att vara minister är inte ett traineejobb”

Uppdaterad
Publicerad

Debatten kring kulturminister Alice Bah Kunke har gått hög under den sista tiden. I Aktuellt debatterades debatten och frågan är om hon är utsatt för ett drev eller om det här är kritik som en minister får tåla?

I Aktuellt medverkade Jens Liljestrand, biträdande kulturchef på Expressen, en av de tidningar som varit hårdast i sin kritik mot kulturministern och Svenska dagbladets krönikör Elise Karlsson.

– Hon har gång på gång uttrycker sig på ett sätt som signalerar att hon saknar kunskap inom ett rad områden där hon ska driva politik, säger Jens Liljestrand, hon sitter på ett stort ansvar när det gäller media, demokrati och så vidare, fortsätter han.

Elise Karlsson menar att kritiken delvis är är rättvis, i synnerhet när det gäller olika sakpolitiska frågor.

– Däremot kom det väldigt tidigt kritik som var ganska obefogad, till exempel när Aftonbladets kulturchef Åsa Lindeborg sade att hon trodde att det var ett skämt att hon blivit kulturminister.

Motsvarar inte bilden

Elise Karlsson tror att kritiken delvis beror på att man ser en annan sorts person framför sig när man tänker på en kulturminister. Jens Liljestrand menar att många var positiva när hon utsågs.
– Hon har tyvärr visat sig vara alltför dåligt insatt i centrala frågor.

Alice Bah Kunke säger själv i en kommentar att kritiken inte biter på henne och att det är mest medier som kritiserat henne. Flera personer i media har även kritiserat henne för att vara otillgänglig, det kan till viss del spela roll tror Elise Karlsson. – Samtidigt blir kritken oproportionerlig när man ägnar stor tid och energi till att diskutera en kick-off snarare än göra sin uppgift som journalist och syna politiken, fortsätter hon.

– Generellt är kulturministerposten ganska svag då man är i händerna på finansdepartementet, därför är det extra viktigt att man har ett genuint intresse för olika frågor, och där har hon brustit, menar Jens Liljestrand.

– Att vara minister är inte ett traineejobb, blir man minister måste man behärska de frågorna.

Se hela debatten från Aktuellt i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bah Kuhnke kulturminister

Mer i ämnet