”Jessica”: Jag fick stöd för att jag tog tag i det själv. Så ska det inte vara Foto: SVT

Hon växte upp med två familjemedlemmar i fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Trots att barn med föräldrar i fängelse löper stor risk att själva hamna i kriminalitet upplever många att stödet från samhället är knappt. En av dem är Jessica, som vuxit upp med två familjemedlemmar i fängelse.

– Jag kände mig väldigt ensam och bortglömd, säger hon.

Just nu lever tusentals barn i Sverige med föräldrar i fängelse. I en ännu opublicerad studie som SVT Nyheter tagit del av framgår det att barn till föräldrar som döms till fängelse löper betydligt större risk att själva begå brott eller inte få jobb, jämfört med barn vars föräldrar som får andra typer av straff, till exempel skyddstillsyn.

Jessica var bara åtta år när hennes pappa hamnade i fängelse, och inte mycket äldre när ett av hennes syskon försvann på samma sätt. Fylld av tankar och oro började situationen gå ut över skolan.

– Undermedvetet så blev det jobbigare med koncentrationen. Man kände sig spänd, det kunde vara att man blev mer aggressiv för att man mådde så dåligt och tog ut det på andra, berättar hon.

Upplevde du att det fanns någon du kunde prata med om det här?

– Nej, jag pratade inte med någon.

Fick hitta stöd på egen hand

Så småningom hittade Jessica till barnrättsorganisationen ”Barn och ungdom med förälder eller familjemedlem i fängelse”, BUFFF. Ett stöd hon önskar att hon hade fått tidigare.

– När jag insåg att jag inte var ensam blev det mycket lättare. Men det här var ju något jag behövde ta tag i själv, och så tycker inte jag att det ska vara. Jag tycker att det ska ske automatiskt, säger hon.

BUFFF vill se bättre stöd

Madelein Kattel är verksamhetschef vid BUFFF och hon håller med om att det stöd som finns för barn med föräldrar i fängelse i dag är bristfälligt.

– De här barnen är bortglömda och osynliga i alla debatter och satsningar som gjorts hitills. Vilket är märkligt, inte minst eftersom de är en stor riskgrupp för framtida kriminalitet, säger hon.

Huruvida samhällets insatser för barn med frihetsberövade föräldrar faktiskt svarar upp till barnens behov har Socialstyrelsen fått i uppdrag att kartlägga.

Jessica heter egentligen någonting annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.