Hoppas på ”me too-effekt” inom idrotten

Publicerad

En machokultur inom vissa idrotter kan leda till att den som drabbats av hot och våld inte vågar prata om det. Det skriver Brottsförebyggande rådet, Brå, i en ny rapport. Björn Eriksson, ordförande för Riksidrottsförbundet, säger att han hoppas på en me too-effekt inom idrotten, så att allt fler vågar berätta.

Rapporten från Brottsförebyggande rådet, Brå, är en rapport om våld och hot inom idrotterna bandy, basket, fotboll, handboll och ishockey, främst på herrsidan.

I rapporten finns uppgifter om hot och trakasserier mot spelare, ledare, domare, sportjournalister och ibland också deras anhöriga. Hoten kan till exempel syfta till att få en ledare att avgå eller hot mot spelare efter en förlust.

”Finns en tystnadskultur”

Björn Eriksson, ordförande för Riksidrottsförbundet, säger i SVT:s Morgonstudion att problemet är ”mycket större” än vad som tidigare varit känt.

– Det finns en slags tystnadskultur och vi måste på något sätt bryta den, eftersom det här innebär att människor tiger och det sprider sig.

”Ger ärr”

Bland dem som intervjuas i rapporten vittnar flera om en machokultur som gör att den som blivit utsatt inte vågar berätta. Flera är oroade över hur de kommer bemötas om de tar upp problemet.

I samband med rapporten lanserar Riksidrottsförbundet och Brottsofferjouren en stödlinje för brottsoffer inom idrotten.

– Det här ger ärr, då måste man få tala med människor som har kunskap, och det har Brottsofferjouren, säger Björn Eriksson.

Han hoppas att fler kan ställa sig upp och prata om problemet.

– Kan man få en slags me too-effekt, och kan man stötta människor som faktiskt blir utsatta så kan man åstadkomma mycket. I dag slutar alldeles för många efter att ha varit hotade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.