Karin Pettersson, politisk chefredaktör på Aftonbladet, och Peter Wolodarski, chefredaktör på Dagens Nyheter, möttes i Aktuellt.

”Hoppfullt att människor tar ställning mot Åkesson”

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvårdspersonal, brandmän och elever på skolor gör rätt i att protestera när Jimmie Åkesson kommer på besök. Det menar Karin Pettersson politisk chefredaktör på Aftonbladet.

– Det är i grund och botten väldigt hoppfullt och glädjande att människor i dessa tider av ökande rasism och främlingsfientlighet tar ställning på det här sättet.

Peter Wolodarski, chefredaktör på Dagens Nyheter, håller inte helt med.

– Sverigedemokraterna har precis som alla andra partier rätt att göra besök i offentlig sektor. Jag tror man är inne på en farlig linje om man säger att ett riksdagsparti inte ska kunna besöka skattefinansierad verksamhet.

– Men det är inte självklart att alla anställda i offentlig sektor till exempel ska behöva ställa upp på bilder med Jimmie Åkesson eller ta emot honom.  

Brandmän protesterar

SD-ledaren Jimmie Åkessons rundresa på arbetsplatser runt om i landet har rönt stor uppmärksamhet sedan Åkesson stoppats på flera arbetsplatser.

Nu senaste har det handlat om brandmän i Malmö som protesterat mot ett besök från SD-ledaren. 

Karin Pettersson tycker att personerna på respektive arbetsplats själva ska få bestämma om kampanjande politiker ska få göra ett besök.

– Det är märkligt att Sverigedemokraterna besöker arbetsplatser där folk inte vill att man ska komma.

Peter Wolodarski tycker att brandmännen i Malmös protest är helt i sin ordning.

– Det är ett fritt land. De måste också få uttrycka sin vilja och det kommer inte att hindra besöket.

”Inte som andra”

Karin Pettersson menar att SD inte är ett parti som alla andra. Hon lyfter till exempel fram att man tycker att barn till papperslösa inte ska ha rätt att gå i skolan eller att få vård.  

– Detta är själva kärnan i diskussionen. Ska man på en vårdinrättning eller i en skola tvingas släppa in ett parti som så att säga underkänner vissa patienter och elevers lika värde och lika rättigheter. Jag tycker inte det.

Se hela debatten från Aktuellt ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer