Patienter rekommenderas nu att köpa hörapparater för tiotusentals kronor när dom söker hjälp för sina hörselproblem. Foto: SVT

Hörapparater har blivit ”big business”

Uppdaterad
Publicerad

Förändringen av hörselvården i Stockholm och Skåne har lett till att hörapparater har blivit kommers.

Patienter rekommenderas nu att köpa apparater för tiotusentals kronor när dom söker hjälp för sina hörselproblem.

–Jag blev både chockad och förvånad. Förra gången betalade jag bara 600 kronor, säger patienten Annika Gerhorn Bender.

Det har blivit allt vanligare att patienter för betalar extra för vården.

Förändringen av hörselvården i Stockholm och Skåne har lett till att hörapparater har blivit ”big business”.

Annika Gerhorn Bender är en många patienter som uppmanats att betala tiotusentals kronor. I somras vände hos sig till hörselföretaget Avesina för att kontrollera om hennes tre år gamla hörapparat hade gått sönder eller om hennes hörsel hade försämrats. Utan ens ett hörseltest rekommenderade audionomen henne att köpa två nya hörapparater för 13 000 kronor styck.

–Det var väldigt dyrt. Jag blev både chockad och förvånad. Förra gången betalade jag bara 600 kronor, säger Annika Gerhorn Bender.

Det som hänt sen hon var hos Avesina förra gången är att modellen ”Fritt val” har införts inom hörselvård i Stockholm och Skåne. Det innebär att patienten får välja mellan gratis hörapparat ur ett landstingssortiment eller att få en check och lägga till pengar själv om hörapparaten som audionomen rekommenderar är dyrare.

Annika Gerhorn Bender frågade om hon kunde få pröva en av landstingets hörapparater.

–Den lät burkigare men jag undrade hur hon hade ställt in den. Jag kände ju att hon var ute för att sälja den dyrare apparaten och litade inte på henne, säger Annika Gerhorn Bender.

När hon sa att hon tyckte att erbjudandet var för dyrt, tog audionomen fram papper från ett kreditinstitut.

–Jag skulle låna till hörapparat. Det tyckte jag var helt horribelt! Jag tycker inte om sådana krediter över huvud taget, säger Annika Gerhorn Bender.

Hörselföretaget Avesina beklagar och menar att det har skett en missuppfattning mellan patienten och audionomen.

Valfrihetsmodellen finns än så länge i Skåne och Stockholm men håller nu på att sprida sig. Region Halland ska titta på hur ”Fritt val” skulle kunna genomföras och landstinget i Uppsala län ska utreda frågan.

Men Hörselskadades riksförbund kritiserar utvecklingen och menar att den strider mot hälso- och sjukvårdslagen som talar om att vården ska ska ges efter behov, vara kostnadsfri och lika över landet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.