Hormon i vinet gör oss tröttaBlir du trött av vin?

Uppdaterad
Publicerad

Det finns höga halter av sömnhormonet melatonin i skalet på vissa vindruvor, och där finns äntligen förklaringen till att många blir så trötta av att dricka vin.

Fram till helt nyligen har forskarna trott att melatonin bara kunde produceras av däggdjur, men nu är det italienska forskare som har hittat sömnhormonet även hos vindruvor, enligt Journal of the Science of Food and Agriculture, skriver Svenska Dagbladet.

Hos däggdjur har hormonet i uppgift att reglera dygnsrytmen, och hos människor kan det användas som sömnmedel.

Vindruvsorterna merlot, cabernet sauvignon och sangiovese hade särskilt höga halter av melatonin.

-Det här är ett väldigt intressant fynd, säger Jan-Erik Broman, som är chef vid sömnutredningsavdelningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala till Aftonbladet.

Melatonin

Melatonin bildas från serotonin och insöndras till blodet från tallkottkörteln.

Melatoninhalten i blodet är hög under natten och minskar vid exponering för ljus pga nervimpulser från näthinnan via hypotalamus till tallkottkörteln.

Melatonin kan tillföras som läkemedel och har sömngivande verkan samt kan dämpa symtomen vid tidsomställningen (jet lag) efter långa flygresor.

Melatonin är hos djur en basal faktor i ljusberoende årstidsrytmer, t.ex. vintersömn, parnings- och flyttningsbeteende. Låg melatoninproduktion disponerar hos människa för vinterdepression.

Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.