Foto: Kalle Fürst, SVT Grafik

Hormonstörande ämnen – vanlig orsak till sjukdom

Uppdaterad
Publicerad

Hormonstörande ämnen är en bidragande orsak till ökningen av våra vanligaste folksjukdomar som diabetes, fetma och bröstcancer. Det visar en sammanställning av tio års forskning som presenteras i dag.

– Vi kan nu se ett starkt samband mellan hormonstörande kemikalier och flera av våra vanligaste folksjukdomar, säger Åke Bergman, professor i miljökemi vid Stockholms universitet och en huvudförfattarna till rapporten ”Endocrine Disrupting Cemicals 2012”.

Det var tio år sedan den här typen av forskning sammanställdes senast och kunskapen är nu enormt mycket större, säger Bergman, som också var med och skrev den tidigare rapporten.

– Då behandlade vi egentligen bara fyra grupper av kemikalier, PCB, DDT, dioxiner och några flamskyddsmedel som vi visste var hormonstörande. I dag har vi över 800 kemikalier som vi kan konstatera är hormonstörande.

Effekt i låga doser

Nytt är också insikten att vi har över 50 hormonsystem i kroppen och att de hormonstörande ämnena kan ha effekt i mycket låga doser.

– Det här betyder att det inte finns några tröskeldoser. Vilket gör det i stort sätt omöjligt att sätta gränsvärden. Vi måste helt enkelt veta om en kemikalie är hormonstörande eller inte innan den börjar användas, säger Åke Bergman.

Det är inte så enkelt att man kan knyta en viss kemikalie till en viss sjukdom, utan det forskarna kan se är samband mellan hormonstörande ämnen och en ökning av exempelvis hormonella cancrar; bröst- prostata- och testikelcancer.

– Givetvis spelar vår livsstil, som dåliga kostvanor och för mycket stillasittande, en stor roll i utvecklingen av våra folksjukdomar. Men de hormonstörande ämnena är också en bidragande faktor.

Samband med fetma och diabetes

I djurförsök har forskarna kunnat påvisa ett tydligt samband mellan hormonstörande kemikalier och fetma, en ökad risk att utveckla diabetes typ två, unga mäns spermier är färre och av sämre kvalitet och allt fler barn föds för tidigt och med låg födelsevikt.

– Tidigare inriktades forskningen främst på manlig reproduktion, nu är den så mycket bredare och vi vet så mycket mer. Vi måste få ner exponeringen av de här ämnena och det borde vara ett krav att det vi köper är varudeklarerat, säger Åke Bergman.

Han påpekar också att kemikalier inte enbart är av ondo.

– Kemikalier är en förutsättning för liv i dag. Det stora problemet är ju att vi inte kan testa dem på människor. Vi upptäcker de negativa bitarna först när vi ser symptomen, då är det ju för sent. Och vi är ju bara en av 1,4 miljoner arter på jorden. Det här drabbar alla organismer, liten som stor. 

Rapporten ”Endocrine Disrupting Cemicals 2012” är en global rapport som ges ut av Världshälsoorganisationen, WHO, och FN:s miljöprogram, UNEP. Rapporten presterades under ett FN-möte i Nairobi i dag.

Vad är hormonstörande ämnen?

Det är ämnen som påverkar våra hormonella system på ett negativt sätt. De kan ge skadliga effekter på organismer, populationer och ekosystem. Hormonell (endokrin) reglering är ett av kroppens viktigaste medel för att upprätthålla fysiologisk balans.

Exempel på ämnen som konstaterats vara hormonstörande är

  • PCB
  • DDT
  • POP:s
  • PFOS
  • Bisfenol A
  • PBDE
  • DEHP
  • Triklosan.

Källor: ”Endocrine Disruptive Chemicals 2012” och Kemikalieinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.