Live

Höstbudgeten för 2022

I dag lämnar regeringen sin budgetproposition för nästkommande år till riksdagen. Här kan du följa SVT Nyheters direktrapportering.

I dag lämnar regeringen sin budgetproposition för nästkommande år till riksdagen. Här kan du följa SVT Nyheters direktrapportering.

Höstbudgeten för 2022

Pinnat inlägg

Hett replikskifte mellan C och V: Ni har inte monopol på rättvisa

Ulla Andersson (V) säger att skattesänkningar alltid har varit prioriterade när Centerpartiet har varit med och påverkat den ekonomiska politiken.

- Martin Ådahl fortsätter att prata om bidrag. När människor sliter ut sig och vill använda den försäkring man har betalat in till då säger Ådahl "Nej, några bidrag ska vi inte ha".

- Tror Ådahl att sjuka människor är sjuka för att de vill, eller vad är det som driver ett nyliberalt parti på det här sättet?

- Allvarligt talat, är det inte dags att hyfsa retoriken, svarar Martin Ådahl.

Att få tillbaka sjukskrivna i arbete har varit ett enormt fokus för Centerpartiet, betonar han.

- Ni har inte monopol på rättvisa, ni har inte monopol på hjärta, ni har inte monopol på medkänsla för människor som har det svårt. Det handlar bara om att ni inte förstår att någonstans måste resurserna komma ifrån, säger Ådahl och tillägger att när han pratar om bidrag så pratar han om bidrag.

Och med det stänger vi direktrapporten för i dag - mer om budgeten och utspelen kring det på svt.se under kvällen.

KD till MP: Magstarkt att skylla på alliansen

I det sista replikskiftet för dagen mellan Jakob Forssmed (KD) och Karolina Skog (MP) anklagar Forssmed regeringen för den låga polistätheten i Sverige.

- Ni har suttit vid makten i nästan sju år och polistätheten är lägre än 2014. Hur har det kunnat bli så, med MP vid makten?, frågar sig Jakob Forssmed.

Karolina Skog svarar:
- Jag tycker det är lite magstarkt av en person som hade en tung position i den borgerliga regeringen, som inte byggde ut polisutbildningen när det behövdes.

Skog menar att regeringen gör viktiga satsningar på förebyggande arbete. Här behöver polisen stöd från bland annat socialtjänsten.

Jakob Forssmed håller med om att inte enbart poliser ska sätta stopp på gängkriminaliteten.

- Men i min värld är också en helt central brottsförebyggande
åtgärd att man åker fast när man begår brott. Det tror jag är avgörande i det här läget för att man ska vända den här utvecklingen. Skog tyckte det var en magstark fråga. Jag tycker det är lite magstarkt att skylla på vad alliansen gjorde 2009.

MP: "Oroas över vad som händer i den svenska skogen"

Karolina Skog (MP) lyfter bland annat klimatomställningar och skogen i sitt anförande, som är det sista anförandet i dag.

- Vi är många som älskar skogen men vi är också många som oroas över vad som händer i den svenska skogen. Vi söker oss dit för att återhämta oss och för att umgås. Men det som vi ser förskräcker i många fall.

Karolina Skog hävdar att regeringens budgetsatsningar på just skogen - 2,4 miljarder - är "den största insatsen för att skydda svensk natur som någonsin gjorts":

- Vi måste ha en skog som sjuder av liv - för naturens skull, vår
skull och klimatets skull, säger Karolina Skog.

L: "Staten ska skydda hederliga människor från ohederliga människor"

Mats Persson (L), säger att han träffat många svenskar som känner en "enorm frustration" över att ingen tar itu med samhällsproblemen. Han lyfte bland annat oro kring det uppmärksammade storbråket i Lund för några veckor sedan.

- Människor undrar hur det är mögligt att 50 vuxna män har tid att bråka och mordhota varandra i stan på Lund istället för att vara på jobbet.

En liberal-borgerlig regering ska ta tag i problemen, lyder Perssons budskap.

- Hederligt folk ska få stor frihet att leva sina liv som de
önskar. Staten ska skydda hederliga människor från ohederliga människor.

KD: "En balansakt på en slak budgetlina"

När Sverige ska få en ny budget är det i ett läge med betydande osäkerhet, säger Jakob Forssmed (KD) i sitt anförande.

Det är "tydligare än på länge" var fokus bör ligga, enligt Kristdemokraten:

- Gängbrottsligheten måste knäckas, vårdköerna kapas, omsorgen stärkas, klimatutsläppen bromsas och långtidsarbetslösheten måste brytas.

Forssmed tycker att regeringens budgetförslag är ett resultat "balansakt på en slak budgetlina" för att blidka Centerpartiet och Vänsterpartiet samt svenska folket.

- Skatten ska sänkas men höjas, "jobben, jobben, jobben" sägs prioriteras men arbetslinjen urholkas. Skogen ska brukas, men bevaras.

C: SD aldrig en del av borgerlighet där liberalt parti ingår

Martin Ådahl (C) säger i ett replikskifte med Liberalernas Mats Persson om elförsörjningen att han aldrig kan tänka sig att sitta i en borgerlig regering tillsammans med Sverigedemokraterna.

- Mats Persson och jag är liberaler. Vi tror på individens frihet, vi tror på alla människors lika värden. Vi skuldbelägger inte invandrare eller enskilda grupper. Att skydda människor mot den typen av fördomar det är vårt ansvar om vi tror på vad det innebär att vara liberal.

- Och då ska jag säga dig att parti som SD kommer aldrig kommer vara del av en borgerlighet som ett liberalt parti är del av.

Mats Persson vill tillbaka till att prata om elpris och kärnkraft.

- Centerpartiet bär ett stort ansvar för den elkris vi ser nu. Det måste man ta, säger Persson som säger att C har röstat nej till alla initiativ som vill lösa elkrisen.

C: "Budgivning i landsbygdsfrågor"

Elisabeth Svantesson (M) var en av de som begärt replik på Martin Ådahls (C) anförande. Hon konstaterar att C och M har samsyn i många frågor. Bland annat i landsbygdsfrågor, att "bredband ska finnas både i Dikanäs och i Stockholm, Umeå och Malmö".

Hon påpekar att C tycker att mycket i regeringens budget monterar ner arbetslinjen.

- Kommer man ändå säga ja till regeringens budget? Kommer man fortsätta att hålla regeringen under armarna?

Martin Ådahl (C) svarar med att det är fantastiskt att det pågår en "budgivning om landsbygdsfrågor" där Svantesson (M) nu försöker buda över regeringen.

- När det gäller arbetslinjen och att den ska erodera, så ska ni ju samarbeta med ett parti som har en helt annan syn på detta utöver all annan populism när det gäller migration och invandring. Så där får nog alla anstränga sig om att hålla fokus framöver.

C: De som kämpat förtjänar att vi vänder detta

En märkbart berörd Martin Ådahl (C) inleder med att tacka för alla som har kämpat igenom krisen.

- Jag tänker på undersköterskorna som bytt lakanen, sköterskorna som kommit med mediciner, vårdpersonalen, barnmorskorna som dag efter dag träffat patienter.

- Jag tänker på de arbetslösa som kämpat, som skickat in ansökan efter ansökan trots att det knappt funnits några jobb. Tack.

Han fortsätter med att fråga sig vad alla som kämpat förtjänar förutom tack.

- Mest av allt tänker jag att ni förtjänar att vi här klarar av att vända det här nu, i hela landet. Att vi klarar att ta igen alla de jobb och den tillväxt vi förlorat.

MP: SD:s uttalande "oerhört anmärkningsvärt"

Karolina Skog (MP) tycker att Oscar Sjöstedts (SD) beskrivning av stoppet av Cementas kalkbrytning är "riktigt otäck".

- Inte var det så att Oscar Sjöstedt stod här och sa att beslutet om tillståndsfrågan, som är fattat av miljööverdomstolen är ett politiskt beslut?

Sjöstedt påpekar att mark- och miljödomstolen först tillät förlängning av Cementas tillstånd.

- Sedan griper miljööverdomstolen in och river upp det tillståndet, så det är något som är lite suspekt i den här historien.

Karolina Skog kallar det oerhört anmärkningsvärt.

- Det impliceras att vi har gjort politiska inbrytningar i oberoende domstolars beslut. Självklart har detta inte hänt.

SD: Borde möjliggöra för koboltbrytning i Sverige

Magdalena Andersson (S) vill veta vad SD har för plan för att Sverige ska kunna göra sin del av jobbet med att nå Parisavtalets mål om en uppvärmning långt under två grader.

Oscar Sjöstedt svarar med att säga regeringens klimatpolitik inte går ihop.

- Vi har förutsättningar i det här landet att vara självständiga när det gäller exempelvis produktion av batterier till elbilar men då måste vi möjliggöra för att till exempel bryta kobolt.