Hot mot djurinspektörer upprör Arbetsmiljöverket

Publicerad

Djurskyddshandläggare och veterinärer blir ofta hotade i jobbet och nu vill Arbetsmiljöverket se ett slut på hoten.

Efter år av hot och trakasserier mot veterinärer och djurskyddshandläggare kräver nu Arbetsmiljöverket, i ett brev till alla länsstyrelser i landet, en skärpning. Länsstyrelserna ska både undersöka och bedöma riskerna för sin personal och vidta åtgärder för att göra det säkrare för veterinärer och djurskyddshandläggare.

-Det är inte meningen att man inte ska kunna utföra sitt jobb för att man blir hotad och trakasserad. Där går gränsen för vad man ska behöva stå ut med i jobbet, säger Gunnel Crona, enhetschef Arbetsmiljöverket.

Reaktionerna på Länsstyrelsen i Stockholm har inte låtit vänta på sig.

-Det känns som att vår arbetsgivare tar det här på mer allvar nu än tidigare. Att de insett att vår situation är ohållbar, säger Sofie, djurskyddshandläggare i Stockholm, och ger några konkreta förslag på vad som kan behövas för att säkra miljön för Djurskyddshandläggare och veterinärer.

-Vi måste vara tillräckligt mycket personal så att vi kan åka ut två och två på inspektioner och ett direktlarm till polis eller väktare skulle också vara bra.

Rapport

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer