Hotet mot elnätet kommer från datorer. Foto: Thomas Winje Øijord/TT/Håkan Claesson/SVT

Hotet mot elnätet kommer från datorer

Uppdaterad
Publicerad

Experter tror att ett större cyberangrepp mot Sverige kommer att inträffa. Enligt de som SVT Nyheter talat med pågår förberedelser för ett framtida angrepp, och det är troligt att elnätet då kommer att vara måltavla.

El krävs för att nästan allt ska fungera i samhället i dag. Slås elnätet ut en längre period skulle samhällslivet i stort sett kollapsa, särskilt under vintern.

Fredrik Blix är universitetslektor vid Stockholms universitet och expert på cybersäkerhet. Han menar att det redan pågår förberedelser för att kunna attackera det svenska elnätet.

Strömlöst Sverige

– Det sker en kartläggning just nu av vår IT-infrastruktur kopplat till elnätet, det vet vi. Däremot känner jag inte till några regelrätta attacker, utan det är förberedelser som aktörer gör för att kunna släcka ner delar eller hela vårt elnät, säger Fredrik Blix.

Flera attacker mot elnät gjorda

I Ukraina har attacker mot elnätet genomförts både 2015 och 2016. 2016 slogs elnätet ut av den skadliga programvaran Crashoverride. Det skedde i Kiev och drabbade flera hundra tusen personer. Undersökningar har indikerat att ryska hackergrupper ligger bakom.

Den skadliga programvaran innehöll flera komponenter, bland annat riktade mot kraftföretaget ABB:s microscada-system. System som används i Sverige för att styra elnätet.  

– Utan el stannar Sverige, så helt klart är det så att en angripare som funderar på oss tittar på elfrågan,  säger Fredrik Blix.

Tar kommande angrepp för givet

Att Sverige kommer att drabbas av ett större angrepp tar Fredrik Blix för givet. Säkerhetshålen i våra IT-system är så pass stora att de kommer att locka angripare menar han. Däremot är cybersäkerheten kring elnätet bättre jämfört med andra delar av samhället.

– Must (Militära säkerhets- och underrättelsetjänsten, reds. anm.), Säkerhetspolisen med flera har tagit den här frågan på stort allvar när det gäller hotet mot elnätet, och flaggat för att Sverige potentiellt sett är exponerat, säger Fredrik Blix.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strömlöst Sverige

Mer i ämnet