Ett normalt år diagnostiseras 3 000 svenskar med malignt melanom. Sverige ligger på fjärde plats, när det gäller hudcancer per capita. Foto: NTB/TT

Hudcancerfallen ökar – Sverige på fjärde plats i världen

Uppdaterad
Publicerad

Sverige ligger på fjärde plats när det gäller antalet nya fall av hudcancer i förhållande till folkmängd, enligt en ny tysk sammanställning som jämför data från 62 länder. Bara i Nya Zeeland, Australien och Schweiz upptäcks fler fall per capita.

Få har väl undgått solen och värmen i sommar. Antalet soltimmar i maj och juli har slagit rekord på många av Sveriges mätstationer.

Och med starkt solsken kommer också riskerna. Ett normalt år diagnostiseras ungefär 3 000 svenskar med malignt melanom. Och över 500 dör varje år till följd av sjukdomen.

– Vi svenskar älskar solen väldigt mycket. Hudcancer är den typ av tumör som växer allra snabbast, med en ökning på sex procent fler fall per år. Och det här beror till stor del på vår livsstil. Att vi reser till utomlands till solen ett par gånger om året, och att många har solat solarium när de var yngre, säger Johan Hansson, professor i onkologi på Karolinska Institutet.

Skönheten styr

Ökningen kan också bero på skönhetsideal, menar Johan Hansson.

– Det finns publicerade studier som visar att svenskar föredrar solbrända personer mer än vad man gör i andra länder.

Bra på att behandla

Å andra sidan visar sammanställningen från institutet Derma Plus att Sverige är bra på att behandla cancer. Åtminstone satsar vi mycket pengar på cancervård.

– Och det gäller inte minst när det gäller de fall då sjukdomen gått så långt att den inte går att bota. Där finns nu läkemedel som kan fungera som en bromsmedicin. På så vis kan man leva ett normalt liv även om man inte är botad, säger Johan Hansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.