Arkivbild: Försvarsminister Peter Hultqvist (S) efter skifteskonseljen på Stockholms slott. Foto: Anders Wiklund /TT

Hultqvist: Inga försvarsgarantier från USA

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger att de militära samarbeten som Sverige har med USA ”inte innebär försvarsförpliktelser”. Svaret kom på tisdagen efter en fråga i riksdagen av Liberalernas försvarspolitiske talesperson Allan Widman.

Våren 2018 träffade försvarsminister Peter Hultqvist (S) USA:s dåvarande försvarsminister James Mattis och Finlands försvarsminister Jussi Niinistö i Washington.

De undertecknade en avsiktsförklaring om fördjupat försvarssamarbete mellan de tre länderna.

Sedan dess har James Mattis avgått som försvarsminister i Donald Trumps regering, vilket oroat utrikesutskottets ordförande Hans Wallmark (M).

Flera avtal

Peter Hultqvist har även haft överläggningar med James Mattis företrädare, Ashton Carter, som var försvarsminister i Barack Obamas regering.

Sommaren 2016 undertecknade även de en avsiktsförklaring om fördjupat försvarssamarbete.

”Okränkbart”

Sedan dess har det spekulerats huruvida Sverige erhållit någon försvarsgaranti från USA. Inte minst sedan den dåvarande amerikanske vicepresidenten Joe Biden under sitt Sverigebesök i augusti 2016 sade att ”Sveriges territorium är okränkbart”.

Peter Hultqvist sa senare i SVT:s Agenda att det aldrig varit fråga om ömsesidiga garantier mellan USA och Sverige.

”Då kommer vi”

Men knappt två år senare när han undertecknade avsiktsförklaringen med den finske och den amerikanske försvarsministern sa James Mattis ”Om Sverige hamnar i knipa – då kommer vi” i en intervju med Dagens Nyheter.

Då uppstod nya spekulationer om uttalandet innebar att USA lämnat en försvarsgaranti till Sverige. Det vill säga att USA bistår Sverige om det blir krig.

USA:s försvarsminister James Mattis, (mitten) tillsammans med Peter Hultqvist (vänster) och Finlands försvarsminister Jussi Niinistö i Pentagon i Wahington den 8 maj 2018. Foto: AP/Manuel Balce Ceneta

Allan Widmans (L) kallade spekulationerna för rykten och uppgav på tisdagen att det var därför han ställt interpellationen till försvarsminister Peter Hultqvist (S) som svarade:

– Inom samarbetet skapas förutsättningar för att kunna agera tillsammans, mot bakgrund av den ställda frågan vill jag betona att i samarbeten med USA inte innebär försvarsförpliktelser, sa Peter Hultqvist.

Och fortsatte:

– Sverige bibehåller sin säkerhetspolitiska linje. Sverige utgår från den militära alliansfriheten när vi samarbetar med andra länder.

Allan Widman är en av Liberalernas två toppkandidater till EU-valet. ´ Foto: Naina Helén Jåma /TT

”Inte regeringsbeslut”

Allan Widman (L) undrade även om det är Sverige, som nation, som ingått samarbete med USA.

– Eller är detta egentligen bara ett avtal mellan de inblandade försvarsministrarna och deras departement? undrade Allan Widman.

– Så vitt jag är informerad finns inte något regeringsbeslut kring det här, sade han.

– Jag har informerat försvarsutskottet vad det här betyder. Jag har inte gett någon annan bild än vad som står i avtalen, sa försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.