Många Natoländer backar upp Sverige, poängterar utrikesminister Tobias Billström – som ställt frågor till Ungern om varför landet inte kommer ratificera Sveriges ansökan samtidigt som Finlands. Foto: Pontus Lundahl/TT

Trots ingen förklaring från Ungern – Billström säker på Natomedlemskap

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som Ungern skjuter upp ratificeringen av Sveriges Natoansökan utan förklaring är utrikesminister Tobias Billström (M) säker på att Sverige kommer vara medlem i Nato till toppmötet i Vilnius i juli.

Tidigare försvarsminister Peter Hultqvist (S) är kritisk till att Billström tar ut Ungern och Turkiets ratificeringar i förskott.

– Vad är det egentligen som han bygger sitt uttalande på att vi kommer vara med i Vilnius?, säger Hultqvist.

På måndag väntas det ungerska parlamentet godkänna Finlands Natoansökan -  men Sveriges ansökan skjuts på framtiden utan förklaring.

Utrikesminister Tobias Billström säger att han har varit i kontakt med sin ungerska motsvarighet Peter Szijjarto för att få svar på varför de inte kommer ratificera Sveriges ansökan samtidigt som Finlands.

– Jag har ställt frågor kring detta. Jag har gjort mycket klart att vi förväntar oss att bli ratificerade av dem, säger Billström i Rapport.

”Utgår från att han har grund för det”

Billström har sagt att han är ”helt övertygad” om att Sverige kommer vara med i Nato vid sommarens toppmöte i Vilnius. Uttalandet har väckt reaktioner hos den förra regeringen.

Tidigare försvarsminister Peter Hultqvist ifrågasätter Billströms tvärsäkerhet och undrar om det uttalandet är en förhoppning, en bedömning eller om utrikesministern har fått information som gör att han kan ta ut Natomedlemskapet i förskott.

– Vi kan inte vara säkra på hur utfallen blir och måste därför titta på hur vi agerar i en sådan situation, säger Peter Hultqvist (S).

Billström: ”Vi är väldigt välkomna”

Utrikesminister Billström säger att han är trygg i att säga så eftersom så pass många Natoländer backar upp Sverige.

– Vi vet att vi är väldigt välkomna i Nato av de här 28 medlemsstaterna. Det är en mycket tydlig och klar majoritet av Natos medlemsstater. Jag känner mig som utrikesminister väldigt trygg i det här antagandet, säger Billström.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad gäller för kärnvapen på svensk mark, Natopersonal och regeringens rätt till militär hjälp – SVT:s politikreporter går igenom några av de mest omtalade punkterna i propositionen. Foto: TT/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet