Hundarna blir allt äldre

Uppdaterad
Publicerad

Svenska hundar blir allt äldre. Två av tre hundar överlever sin tioårsdag. Störst chans till det har mindre raser som borderterrier och dvärgschnauzer, minst har stora raser som irländsk varghund och grand danois.

Antalet hundar som blir tio år eller äldre har ökat tydligt det senaste decenniet, visar en analys som bland andra Agria Försäkring och Svenska Kennelklubben gjort. Statistiken omfattar cirka 200.000 hundar, drygt en fjärdedel av alla Sveriges hundar.

Oftare till veterinären

-En förklaring kan vara att hundarna tas till veterinären oftare och att veterinärvården utvecklats dramatiskt, säger Brenda Bonnett vid Agria.

Men det skiljer mycket mellan raserna. Generellt lever små raser längre, hos exempelvis borderterrier och dvärgschnauzer är tioårsöverlevnaden över 80 procent. Men även större hundar som golden retriever och labrador har nästan lika god överlevnadschans.

Stora hundar lever kortare

Lägst medellivslängd har stora raser som irländsk varghund, grand danois, berner sennen och new foundland. Nio av tio irländska varghundar dör innan de blir tio år. Friskast är siberian husky och norrbottenspets.

Den vanligaste kända dödsorsaken bland hundar är trafikolyckor. Nästan 1.500 hundar dör i trafiken varje år, ungefär fyra gånger fler än de människor som trafikdödades i fjol. Cancer är annars det som oftast ändar hundens liv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.