Foto: TT

Hundens blick kan göra dig lycklig

Uppdaterad
Publicerad

Att man kan bli lugn och må bra av att vara tillsammans med hundar är det många hundägare som kan intyga. Ny forskning visar nu att just ögonkontakten mellan hund och människa spelar en viktig roll.

– Hundarna betyder allt för mig, det känns superbra att vara med dem, säger Annie Englund samtidigt som hon stojar runt med hundarna Stella och Tsuki.

– De får mig att bli på bättre humör.

En ny studie från Japan, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Science, visar att ögonkontakten har stor betydelse. Forskarna har visat att hundens ögonkontakt med sin ägare i sig kan sätta igång produktionen av oxytocin hos människan, ett hormon hos som ger lugn och ro och ger lust att klappa hunden.

Hormonnivåerna ökar

Kerstin Uvnäs Moberg är läkare och professor som forskat mycket på kontakt med djur och oxytocin. Hon tycker att studien är intressant men trycker på att bara ögonkontakt inte är tillräckligt.

– Att titta varandra i ögonen är inviten, i artikeln beskriver de hur hormonnivåerna ökar vid ögonkontakten, men det produceras ju mycket, mycket mer när man klappar hunden, förklarar hon.

Hundarna lärt sig att ta ögonkontakt

Experimenten visar att hundars sätt att ta ögonkontakt skiljer sig markant från tama vargars. Forskarna tror att hundarna lärt sig att ta ögonkontakt under de tusentals år de levt tillsammans med människor.

Och att ögonkontakten är viktig märker hundägaren Annie Englund tydligt.

– Ögonkontakten startar vårt samspel, helt klart, säger hon samtidigt som hunden Stella slickar henne i ansiktet.

Studien kan få stor betydelse för ämnet

Att tidskriften Science publicerar en sådan här studie tror Kerstin Uvnäs Moberg kan få stor betydelse för ämnesområdet.

Hon har själv upplevt att det varit svårt att få forskningsanslag till projekt som handlar om djurs positiva påverkan på människor.

– De som sysslar med sjukvård säger att ”det här handlar ju om djur”, och de som sysslar med djur säger att ”det här handlar ju om sjukvård”. Men snart kanske det går bättre, säger hon hoppfullt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer