Hundratals asylavslag – efter Säpos bedömningar

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2013 har säkerhetspolisen, Säpo, rekommenderat Migrationsverket avslag i 290 ärenden om uppehållstillstånd eller asyl där personer bedöms utgöra om terror- eller säkerhetshot.

Migrationsverket samarbetar med Säkerhetspolisen för att personer som kommer till Sverige och söker uppehållstillstånd eller asyl och som anses vara säkerhetshot ska upptäckas.

I år, fram till den sista augusti, har Säpo rekommenderat avslag i 83 ärenden i de remisser som Migrationsverket skickat till Säpo för bedömning.

Totalt har 290 ärenden setts som säkerhetshot efter prövning av Säpo sedan 2013.

– Jag tror att det här är individer med kopplingar till extremism eller terrorgrupperingar och det är förvånande att det är en så pass hög siffra. Det första jag tänker på när jag hör den siffran är hur många som fortfarande befinner sig i landet, säger Magnus Ranstorp, terrorforskare

Men hur många personer det gäller vill inte Säpo svara på. Sverige har som princip att inte utvisa människor som riskerar dödsstraff eller tortyr i sina hemländer, vilket gör det svårt att utvisa många misstänkta.

I stället övervakas de av Säpo och får anmälningsplikt hos polisen.

– Det här är inget problem som är unikt för Sverige. Vi har sett till exempel i Tyskland att många av de attentat vi hade under 2016 och 2017 var utförda av asylsökande som hade fått avslag, säger Magnus Ranstorp. 

Fakta: Säpos bedömning

  • 2013 17 ärenden
  • 2014 24 ärenden
  • 2015 29 ärenden
  • 2016 50 ärenden
  • 2017 43 ärenden
  • 2018 44 ärenden
  • 2019 (till och med 31/8) 83 ärenden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.