Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De strandade valarna vid Tasmaniens kust förbryllar forskarna. Foto: TT/SVT

Hundratals av de strandade valarna döda

Publicerad

Endast 35 valar av de cirka 230 grindvalar som strandade i västra Tasmanien häromdagen var på torsdagsmorgonen, lokal tid, vid liv.

Hjälparbetare för en kamp mot tiden för att försöka rädda så många som möjligt av de fåtal strandade valar som fortfarande är vid liv.

– Vi är medvetna om att några av dem (som förts ut i havet) kan dyka upp igen på stranden, så vi kommer att övervaka det, säger Brendan Clarke från Tasmaniens viltvårdsmyndighet, till ABC.

Grindvalarna hittades nära Macquarie Harbour på den australiska delstatens västkust, på dagen två år efter den största masstrandningen i Tasmaniens historia.

Den 21 september 2020 fastnade 470 grindvalar längs delstatens västkust. Över 350 djur dog den gången, trots att ett stort antal volontärer under flera dagar slet i det kalla vattnet för att rädda dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.