– Om domstolen skulle slå fast stämningen skulle de ge staten ett enormt ansvar, säger Auroras talesperson Anton Foley Foto: Christine Olsson, TT

Svenska staten stäms för bristande klimatpolitik

Uppdaterad
Publicerad

I dag lämnar klimatorganisationen Aurora in en stämningsansökan mot den svenska staten för bristande klimatpolitik.

Bakom stämningen står över 600 barn och ungdomar – däribland Greta Thunberg.

– Staten behandlar inte klimatkrisen som en kris. De för en politik som kränker mänskliga rättigheter i Sverige, säger Anton Foley, talesperson.

Bakgrunden till stämningen är att ungdomarna anser att den svenska klimatpolitiken är olaglig. Aurora menar att staten brister på flera punkter. Det handlar bland annat om att staten inte har utrett hur snabbt de svenska utsläppen måste minska, eller tagit fram genomförbara planer. Dessutom brister staten i själva genomförandet, skriver organisationen i stämningsansökan.

– Vi har inte en åtgärdslista, det är politikerna som ska fixa politiken. Men om domstolen skulle slå fast stämningen skulle de ge staten ett enormt ansvar, säger Auroras talesperson Anton Foley.

”Det är livsfarligt”

Planen att stämma staten har funnits  i två år. I maj tidigare i år skickade rörelsen ett kravbrev till den dåvarande klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) som svarade att hon inte höll med om bristerna. Ett uppdaterat brev har nu skickats till klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L), men hon har uteblivit med svar.

– Det är bara prat och ingen handling, och pratet är inte ens i närheten av vad som krävs. Det är ett oerhört gap mellan vad som sägs, vad som görs och vad man behöver göra. Och det gapet är livsfarligt, säger Anton Foley.

Liknande fall utomlands

Aurora lutar sig rättsligt mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna, precis som man gjort i liknande fall i länder som Tyskland och Nederländerna. Då har klimataktivisterna vunnit, vilket tvingat staterna att skärpa sina klimatmål.

– Vi gör något som aldrig gjorts tidigare i Sverige, men hur tingsrätten ser på detta har jag ingen aning om, säger Anton Foley.

Stämningsansökan lämnas in under fredagen, efter att ett demonstrationståg rört sig från Mynttorget vid riksdagen till Stockholms tingsrätt. Stämningen drivs som en grupptalan där totalt 636 barn och ungdomar deltar – varav de yngsta är sju år.

SVT har sökt klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, som meddelar via sin presskontakt att hon inte kommenterar pågående rättsprocesser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.