Foto: Marcus Szabo, SVT Grafik

Hundratals delar sina upplevelser om rasism

Uppdaterad
Publicerad

Efter författaren Jonas Hassen Khemiris öppna brev i DN, som delats närmare 130.000 gånger i sociala medier, växte hashtagen #BästaBeatrice fram på Twitter. Där har många delat sina upplevelser om hur de blivit illa bemötta på grund av sitt utseende.

I brevet till Beatrice Ask beskriver Jonas Hassen Khemiri de många upplevelser av rasism som han, hans familj och hans vänner fått utstå och hur det påverkat honom.

Han kritiserar även det omdebatterade Reva-projektet, som går ut på att effektivisera avvisningar av personer som fått avslag på sin asyl-ansökan.

Efter brevets stora spridning växte uppropet #BästaBeatrice fram på Twitter. Många delar sina historier om den rasism de fått utstå i Sverige.

Initiativet kom från 23-åriga Arman Maroufkhani, som med sin tweet ”När morsan som jobbat i svenska läkemedelsbranschen längre än jag levt söker nytt och får frågan om hon kan göra språktest. #BästaBeatrice”, drog igång hela trenden.

När SVT når honom över telefon är han i Dublin, där han bor sedan drygt två år. Han är rörd över spridningen och säger att alla berättelser på Twitter är ”fantastiska”.

– Jag läste Jonas text och kände igen mig. Men det har liksom blivit en vana att så fort jag läser såna här texter börjar jag tänka på bortförklaringar som folk som inte vill se dessa problem kommer på, 'han hittar på, han har haft otur' och så vidare. Så jag tänkte att om vi är fler som delar med oss av de här erfarenheterna på samma gång så blir det svårt att försöka slå bort det, säger Arman Maroufkhani till SVT Nyheter.

”Såna som mig blir kriminella”

Armans berättelser tog snabbt spridning och under hashtagen har det flödat in upplevelser från flera hundra personer sedan i går.

”Var med lillebror o drog vår trasiga cykel hem i Vivalla i Örebro. Polisen stoppar oss o frågar ”Har ni fyndat ikväll?”  #BästaBeatrice”, skriver Mustafa AlSayed Issa.

”När vakterna under HELA ens uppväxt förföljde en från affär till affär&fick en STÄNDIGT att känna sig förminskad&skyldig #BästaBeatrice”, skriver bloggaren och programledaren Gina Dirawi.

”Hela min existens, min rätt att leva var jag vill, måste berättigas genom ekonomiska argument inför majoritetsbefolkningen. #BästaBeatrice”, skriver nätaktivisten och skribenten Kawa Zolfagary.

”#BästaBeatrice vi hade en när polis i lilla Rydebäck när jag va liten, hon förklarade för mig att sådana som mig oftast blir kriminella...”, skriver Angel.

”#BästaBeatrice När främmande män kommer fram till mig på Kungsgatan efter en utekväll och försöker ta ifrån mig min svenskhet.”, skriver komikern Soran Ismail.

”#BästaBeatrice när folk sa att det var okej att jag är mörkhyad för det är inget man väljer själv”, skriver Amanda.

Kritiserar Asks bemötande

Många har även under hashtagen kritiserat Beatrice Asks kommentar till Hassen Khemiris brev i SVT:s Gomorron Sverige.

I en intervju med DN säger Ask att Hassen Khemiri i sitt brev antyder att hon saknar erfarenhet av det han beskriver, något hon vänder sig mot.

– Jag kan säga att det är fel, just när det gäller rasism och attityder mot andra. Jag var utbytesstudent i USA på 70-talet och bodde hos en svart familj i ett svart område. Jag gick i en skola där 70 procent var svarta. Alltså har jag bilden ganska klar för mig hur det kan vara och jag har ett engagemang för hur man blir bemött, säger hon till DN.

Detta reagerade operasångerskan Malena Ernman på och twittrade:

”Många har prövat att spela ut Utbytesstudent-kortet. Det har aldrig funkat särskilt bra.... #BästaBeatrice”, skriver hon.

En av dem som delat sina erfarenheter under hashtagen och är kritisk till Beatrice Asks bemötande är nätaktivisten och skribenten Kawa Zolfagary.

– Hashtaggen visar hur utbredd rasismen är. Men Asks bemötande lämnar allt att önska, hon vågar inte säga ett ord om rasism. Hon vågar inte ens ta ordet rasism i sin mun. Istället skiftar hon ansvaret och talar om 'utanförskap'.

Arman Maroufkhani hoppas att det faktum att frågan lyfts kommer leda till att det blir en riktigt diskussion om rasism och utanförskap.

– Efter Instagram-upploppen exempelvis gick samtalet vidare och glömdes bort. Jag hoppas att vi kommer fortsätta prata, lyssna och förstå att det rör alla. Sen se vad vi kan göra åt det, men först måste vi lyssna. Vi har inte så bra koll på rasism som vi tror i Sverige.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.