Foto: Scanpix.

Tusentals demonstrerade mot Obama

Publicerad

Flera demonstrationer äger rum runt om i centrala Stockholm i dag, samtidigt som Obama besöker Sverige. Bland annat har så kallade ”Guantanamohuvor” täckts över statyer på stan.

Två privatpersoner och fem organisationer har beviljats demonstrationstillstånd och redan på morgonen var flera redan igång.

Bland annat har konstnären och aktivisten Dror Feiler satt huvor på statyer på stan, så kallade ”Guantanamohuvor”.

– Han står som ansvarig för folkrättsbrott, säger Dror Feiler, en av initiavtagarna till den stora demonstration som började vid 17.00 på Medborgarplatsen.

Där demonstrerade flera grupper tillsammans mot massövervakning, USA:s krigspolitik och ett Natosamarbete.

Demonstrationen gick väldigt lugnt till och enligt arrangören Dror Feiler samlades ungefär 3000 personer.

– Det är en stor fredlig demonstration. Det går lugnt till. Det går aktivister tillsammans med vanliga människor. Gamla och unga. Svenskar och invandrare det är riktig integration i kampen för demokrati, säger han.

Dror Feiler menar att det viktigaste är att så många olika grupper samlats under en gemensam paroll.

– Det handlar inte om vänster eller höger utan om mänskliga rättigheter, internationell lag och demokrati. Där man skiljer mellan lagstiftande och verkställande myndigheter. Något vi tycker USA urholkar genom sina drönar krig.

Tre grupperingar

Det ska dock ha gått att urskilja tre grupperingar som demonstrerat.

– Det är dels den större gruppen som demonstrerar mot övervakning och USA:s planerade invasion i Syrien. Sen är det två mindre grupper, säger Palmira Mbenga, reporter på P3 Nyheter.

De grupperna består av framförallt personer med syrisk bakgrund. Dels en grupp Assadvänliga demonstranter som är emot en invasion i Syrien och sen en mindre grupp motdemonstranter.

– Det var lite spänd stämning mellan grupperna på Medborgarplatsen och det berodde nog främst på att det var en Assadvänlig och en Assadfientlig grupp, säger Palmira Mbenga.

Demonstrationen var gick lugnt till precis som de tidigare på dagen.

”Stäng Guantanamo”

SVT:s reporter Katia Elliott befann sig på Mynttorget i Stockholm på förmiddagen.

– I morse var Amnesty international här från 07.30-10. Ett tiotal personer stod med orangea overaller och en bur. Deras budskap är att Obama ska stänga Guantanamo men också att den svenska regeringen ska erbjuda sig att ta emot medborgare som befinner sig där.

Även Förenade Föreningar för ett Fritt Iran, FFFI, som vill att USA ska hålla sitt löfte att beskydda flyktingarna i Camp Ashraf strax norr om Bagdad, demonstrerar från klockan 11.

100-tals personer

Enligt SVT:s reporter var stämningen lugn.

– När Amnesty var här var det rätt folktomt. Just nu är det ett 100-tals personer som samlats här och demonstrerar. Det är även mycket poliser här. Men demonstrationerna har hittills gått lugnt till.

Piratpartiet fick tillstånd att demonstrera, men de ställde in sin demonstration vid Mynttorget. De anslöt sig i stället till den stora demonstrationen vid klockan 17.

– När den amerikanska presidenten kommer hit så är ju det ett ypperligt tillfälle att ta upp den amerikanska övervakningen som ju inte bara drabbar amerikaner utan människor i hela världen. Oavsett om man är röd eller blå så är det här något som berör oss alla, sade Anna Troberg partiledare för Piratpartiet, tidigare till Kulturnyheterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Obama besöker Sverige

Mer i ämnet