Hundratals svenskar fast i Libanon

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals svenskar har fastnat i Libanon till följd av Israels blockad av landet. Det uppger en talesman för Viking Airlines för TT.

67 personer hade bokat hemresa i dag, men planet lyfte aldrig från Arlanda. Därutöver har bolaget 800 resenärer i Libanon, som bokat resa i framtiden.

De som kan ta sig till Syrien via gränsen Masnaa mellan Libanon och Syrien har dock möjlighet att lämna området med två chartrade flygplan från Damaskus flygplats i kväll och i morgon lokal tid.

Information från UD

Svenska ambassaden i Damaskus rekommenderar svenska medborgare som befinner sig i Libanon att vara särskilt försiktiga i Beirut-området, Bekaadalen och hela södra Libanon fram till gränsen mot Israel.

Franska ambassaden i Beirut kan i ett krisläge bistå svenska medborgare. För närvarande anser UD dock inte att det är aktuellt med en samlad evakuering från Libanon.

För svenskar som vill lämna Libanon har ambassaden fått uppgift om attt två cypriotiska plan kommer att avgå från Damaskus flygplats i dag klockan 23.00 och imorgon klockan 06.00 lokal tid. Planen landar i Larnaca på Cypern.

För att ta sig till flygplatsen måste resenärerna dock korsa gränsen till Syrien, och enligt UD kan vägen dit utsättas för attacker. Svenska medborgare kan erhålla syriskt visum vid gränsen, men väntetiden är lång.

Oroliga svenskar kan ringa +961 3 495 777 eller +963 94 342 142

SAS ställer in

Även SAS Danmark flyger emellanåt svenskar till Beirut. Bolaget kör varje tisdag en flygning åt en charteroperatör från Kastrup.

-Robotar har träffat den flygplats vi använder i Beirut. Så fort vi fick reda på det varnade vi charteroperatören för att vi av säkerhetsskäl kanske inte kan genomföra nästa flygning. Vi fattar beslut inom kort, säger Jens Langegaard, talesman för SAS Danmark till TT.

Enligt charterarrangören al-Andalus Rejser befinner sig cirka 700-800 svenskar som flugit med bolaget i Libanon. På grund av problemen på flygplatsen kan de inte åka hem. Ägaren Nazih Chahabi hoppas att situationen ska ha löst sig till nästa vecka.

-Varje sommar händer liknande saker. Jag tror inte det blir utdraget. Många passagerare kontaktar våra kontor. De har stora problem. Men vi måste vänta till på måndag. Då ordnar vi något, säger han till TT.

Fram till i vintras flög även svenska SAS till Beirut, men denna verksamhet avbröts i vintras av ekonomiska skäl enligt SAS kommunikationsdirektör Andris Zvejnieks.

Flera svenska storföretag har kontor i Libanon, bland andra Ericsson och Tetra Pak. Vad gäller Ericsson så rör det sig dock mest om lokalanställda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.