Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
KI-professorn och vaccinforskaren Matti Sällberg menar att det inte finns någon anledning till ökad oro men att man ska vara försiktig vad gäller spridningen av de nya mutationerna. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Vaccinen har en skyddseffekt även mot mutationerna”

Uppdaterad
Publicerad

Att coronaviruset muterar är i sig inga konstigheter – faran ligger i om viruset fortsätter att förändras så att dagens vaccin blir mindre effektivt.

Det menar KI-professorn Anders Sönnerborg som samtidigt är optimistisk till vaccinforskningen.

– Om viruset ändras ytterligare så kommer det till hösten med all säkerhet finnas nya vaccinkandidater mot nya varianter, säger han.

Trots att mutationer av coronaviruset finns spritt i landet menar KI-professorn och vaccinexperten Matti Sällberg att det inte finns någon anledning till ökad oro, men han poängterar att det är viktigt att vara försiktig och fortsätta följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Det har visat sig att de här mutationerna har uppstått och de kan få en ganska stor spridning. Man behöver övervaka för att se hur virus förändrar sig och om det uppstår större oväntade förändringar hos virus som har en större påverkan, säger han.

Alla virus muterar

Anders Sönnerborg, professor i infektionssjukdomar och klinisk virologi vid Karolinska institutet, menar att alla virus muterar. Coronaviruset verkar enligt honom dessutom mutera avsevärt mindre än exempelvis hiv-viruset eller hepatit C-viruset. Samtidigt pekar han på en oro eftersom pandemin är så utbredd.

– Det innebär att det finns så många människor som viruset har möjlighet att mutera i. Om man slår samman alla människor som infekteras så blir risken klart högre än vad man ursprungligen tänkte sig när man inte fullt ut insåg storleksgraden av den här pandemin, säger Anders Sönnerborg.

Enligt honom finns det en risk att viruset fortsätter att mutera så att dagens vaccin blir mindre effektivt. Samtidigt menar han att man kommer att kunna ändra delar av designen på dagens vaccin så att det passar för nya mutationer.

Viktigt att fortsätta vaccinera

– Om viruset ändras ytterligare så kommer det till hösten med all säkerhet finnas nya vaccinkandidater mot nya varianter. Det viktiga här är att ha pejl på utvecklingen av viruset, man måste fånga upp de nya virusstammarna i ett tidigt skede, säger Anders Sönnerborg.

Även Matti Sällberg är optimistisk vad gäller framtida vaccin mot mutationer av coronaviruset.

– Nu är det viktigt att man kör vidare med de vaccin som vi har, de har en skyddseffekt även mot de muterade stammarna. Parallellt med det kan man rulla ut även de muterade vaccinvarianterna med vaccin som är anpassade mot de här mutanterna, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
KI-professorn och vaccinforskaren Matti Sällberg menar att det inte finns någon anledning till ökad oro men att man ska vara försiktig vad gäller spridningen av de nya mutationerna. Foto: SVT
KI-professorn och vaccinforskaren Matti Sällberg menar att det inte finns någon anledning till ökad oro, trots spridningen av de nya mutationerna. Foto: SVT