Moderaternas partiledare, Ulf Kristersson, håller jultal på Kulturhuset i Stockholm. Foto: TT

Analys: Hur långt räcker Kristersson-effekten?

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

En tuffare integrationspolitik och svenska värderingar blir viktiga budskap för Moderaterna i nästa års valrörelse. Den slutsatsen kan man dra efter Moderatledaren Ulf Kristerssons jultal i dag.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Det var hans första jultal som partiledare. Drygt två månader har gått sedan Kristersson valdes till Anna Kinberg Batras efterträdare och han har all anledning att vara nöjd med den tiden. Partiet har återhämtat sig kraftigt i opinionen under hösten och ligger nu i flera opinionsmätningar på ungefär samma nivå som i valet 2014.

Med löften om en stramare flyktingpolitik och en hårdare rättspolitik har många av de väljare återvänt som tidigare lämnat partiet för Sverigedemokraterna.

Hård konkurrens från SD

Hur långt den nya retoriken kan föra Moderaterna är dock oklart. Konkurrensen är hård från framför allt Sverigedemokraterna, men också Socialdemokraterna försöker slå an en hårdare ton i sitt politiska budskap.

Om höstens Kristersson-effekt kan leda fram till valseger 2018 är dock ännu alldeles för tidigt att uttala sig om.

LÄS MER: Drömstart för Kristersson

Oenigheten inom Alliansen är ett av flera problem som lär hänga över Ulf Kristersson långt in i valrörelsen, kanske ända fram till valdagen. Moderaternas flyktingpolitik går betydligt längre än övriga allianspartiers, men störst är skillnaden gentemot Centerpartiet. Det är i dag svårt att se hur dessa båda partier ska kunna komma överens här.

Väljer Centerpartiet att stödja regeringens proposition om en ny möjlighet för ensamkommande flyktingar att få stanna i Sverige är sprickan i Alliansen fundamental inför valrörelsen. Hittills har både Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna sagt nej. Också Sverigedemokraterna säger nej till förslaget.

Centern kan splittra Alliansen

För regeringen är Centerpartiets stöd avgörande för om förlaget kan drivas igenom riksdagen. Men ett sådant stöd skulle också innebära en möjlighet för statsminister Stefan Löfven att peka på splittring inom Alliansen. Kanske funderar Annie Lööf lite extra på det innan hon bestämmer sig.

TV: Kristersson frågades ut i Aktuellt

Men det här var frågor som Ulf Kristersson noga undvek när han idag höll sitt jultal i Stockholm. Emellertid målade han en mörk bild av tillståndet i landet: Den höga arbetslösheten i utsatta områden. Den långa tid det tar för en nyanländ att komma in på arbetsmarknaden. Den allt grövre gängkriminaliteten med skottlossningar och dödsskjutningar.

Moderatledarens budskap var att samhället måste inse vidden av dessa problem. Annars riskerar medborgarnas tilltro till statens förmåga att undergrävas.

Tuffare krav på nysvenskar

Kristerssons budskap till dem som kommit till Sverige de senaste åren präglades också av krav. Något förenklat handlade uppmaningen om att lära sig svenska och leva efter principen att ta seden dit man kommer. Det krävs inget konstigare än så för att börja lösa Sveriges problem, konstaterade moderatledaren.

Språket är den viktigaste nyckeln för att komma in i det svenska samhället, slog han fast. Kvaliteten på språkundervisningen är, enligt moderatledaren, en förutsättning för en lyckad integration. Men alldeles för många unga lämnar i dag skolan med för dåliga kunskaper i svenska.

TV: Kristersson: ”Löfven håller tummarna”

I Sverige gäller också svenska lagar, slog han fast. Kristersson lyfte bland annat barnaga och hederskultur som två oacceptabla företeelser. Står man inte ut med individualism, jämlikhet och jämställdhet bör man inte bosätta sig i Sverige, konstaterade han.

Ett tuffare språkbruk alltså, och en ganska logisk fortsättning på Moderaternas politiska resa. Hur långt det räcker i nästa års valrörelse återstår dock att se.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.