Foto: TT

Hur lyckliga är svenskarna – och går det att mäta?

Uppdaterad
Publicerad

“Vad är lycka” är en av människans eviga frågor. I internationella mätningar hamnar Sverige ofta i topp som ett av världens lyckligaste länder. Hur kommer det sig frågar kanske den som länge kämpat på i mörker och slaskväder. Vi tittar närmare på resultaten i FN:s World happiness report.

FN gör varje år en jämförelse av hur lyckliga människor är i 156 länder. Slutsatserna bygger både på officiell data och en Gallupundersökning om människors upplevelse av tillvaron. Kulturella skillnader och risken för att en fråga blir felaktigt översatt innebär emellertid att jämförelser kan vara vanskliga. Se det hellre som en pusselbit i mysteriet om vad som skapar en lycklig befolkning.

Så här placerar sig Sverige, fråga för fråga:

Ditt bästa tänkbara liv

Foto: TT

”Föreställ dig en stege med tio pinnar där den högsta motsvarar bästa tänkbara liv. Var skulle du placera dig själv?” är en av de frågor som anses vara bäst på att fånga hur nöjda människor är med sina liv. Svenskar ställer sig i regel på den sjunde pinnen. Längst ner, på pinne 2, står Afghanistan.

– Fördelen med frågan är att det är upp till var och en att bedöma hur bra livet går. Nackdelen kan vara att man tolkar frågan olika i olika länder. Men det finns starka samband med vad folk svarar på frågan och hur väl utvecklat ett land är socialt och ekonomiskt, säger Filip Fors Connolly som forskar om subjektivt välbefinnande på Umeå universitet.

Sveriges placering: 7

Positiva och negativa känslor

Foto: TT

Skrattade du igår? Kände du glädje och njutning? Att mäta lyckonivån i stunden ger en mindre abstrakt bild av hur man bedömer sitt liv. När det gäller positiva känslor hamnar Sverige på plats 25. I topp ligger åtta centralamerikanska länder med stor fattigdom och hög kriminalitet. På motsvarande frågor om negativa känslor är Sverige ett av de länder som upplever minst ilska och sorg.  

– I sig tycker jag att det är intressant att fråga om det känslomässiga. Men upplevelsen av lyckonivå har andra begränsningar. Studier har exempelvis visat att vi är lyckligare på fredag kväll än på söndag kväll inför en ny arbetsvecka, säger Per Grenert, beteendevetare som föreläser om lycka. 

Sveriges placering positiv affekt: 25

Sveriges placering negativ affekt: 132

Nära relationer

Foto: TT

Vänner och familj som ställer upp när det behövs är den faktor som spelar allra störst roll på individnivå för en lycklig tillvaro. Det kan också märkas på nationell nivå, att länder med låg socioekonomisk status hamnar högre på FN:s lyckoindex om det finns starka familjeband.

– Att känna att man har kärleksfulla och nära relationer till barn, föräldrar och nära vänner är väldigt centralt för varenda människa. Det handlar inte om 500 kompisar på Facebook utan om 5-7 riktigt bra relationer. Ju mer man förstår det och prioriterar sina nära ju lyckligare blir man, säger Per Grenert.

Sveriges placering: 14

Korruption och tillit

Foto: TT

Sverige placerar sig högt när det gäller tillit till medmänniskor och lågt när det gäller upplevelsen av korruption i samhället. Samma mönster har kunnat ses i de andra nordiska länderna under en längre tid.

– Det verkar underlätta att leva i ett samhälle med tillit till andra människor. Utöver ekonomiskt tillstånd verkar det vara en av de viktigaste faktorerna för att jämföra lyckoskillnad mellan länder, säger Filip Fors Connolly.

Sveriges placering upplevelse av korruption: 124

Generositet

Foto: TT

Svenskar placerar sig relativt lågt i sammanhanget när det gäller generositet, eller mer specifikt frågan “Har du skänkt pengar till välgörenhet den senaste månaden?”. Enligt Per Grenert beror det sannolikt på att Sverige är ett sekulärt land och att välgörenhet är större i länder med många kristna. Men generositet är generellt en viktig faktor för lycka.  

– Det kan också handla om att försöka hjälpa andra, ge komplimanger och släppa före andra i trafiken. Små saker som gör att man känner att ”jag är en sjysst person”.  

Sveriges placering generositet: 31

Ekonomi

Foto: TT

Sverige placerar sig högt när det gäller köpkraft och det gäller alla länder som toppar FN:s lyckoindex. Pengar ger trygghet, mat på bordet och kläder på kroppen. Men eftersom mätningarna visar ett snitt av befolkningen spelar också fördelningspolitiken roll här, enligt Per Grenert. 

– Det är därför länder med en homogen befolkning som de nordiska länderna hamnar i toppen. Andra länder med hög BNP men stora klasskillnader som exempelvis USA hamnar inte lika högt på listan.

Sveriges placering köpkraft: 9 

Ett långt friskt liv

Den förväntade friska livslängden för de som föds i Sverige ligger på 72,6 år, enligt statistik från Världshälsoorganisationen WHO. Medellivslängden är drygt tio år mer än så, men de sista åren i livet kantas ofta av sjukdom.

Sveriges placering: 15 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.