Foto: TT

Så undviker man hover-brand

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ett 15-tal hoverboards har börjat brinna på senaste tiden ska flera myndigheter gemensamt utreda brandskadorna. Elsäkerhetsverkets expert på frågan, Joca Kostic, ger råd till allmänheten.

– Det här tipsen som vi har kommit med: Vad gäller konsumentråd så har vi gått ut med att som konsument är det alltid bra att kontrollera att produkten är CE-märkt, säger Joca Kostic, inspektör på Elsäkerhetsverket.

– Man ska även kontrollera att tillverkarens uppgifter finns på produkten, det som menas med det är att man ska kunna få tag i tillverkaren.

Vad är det för uppgifter man ska kolla efter?

– Man ska kunna se tillverkaren bara genom att titta på produkt och bruksanvisning, loggan kan till exempel finnas på produkten. Övrig märkning, typbeteckning eller modell är bra för att identifiera tillverkaren.

Falsk CE-märkning

CE-märkning – räcker det i alla fall?

– Tyvärr gör det inte det. Det har att göra med de tillverkarna som sköter sig och de som inte gör det. CE-märkning ska intyga att tillverkaren har uppfyllt de säkerhetskrav som finns vad gäller produkten.

– Tyvärr förekommer det att en obehörig produkt CE-märks. Förutom det, att den är märkt i övrigt, att tillverkarens kontaktuppgifter ska finnas och att typbeteckning finns, ska en svensk bruksanvisning ska även följa med.

– Om någon av de sakerna inte finns med är det varningsklocka!

När man laddar sin hoverboard – vad ska man tänka på?

– Man ska inte ladda dem utan uppsikt. Om det skulle vara så att faran dyker upp så måste man agera, säger Joca Kostic.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer