Foto: Claudio Bresciani/TT

ANALYS: ”Buschs husfejd med 81-åring kan skada KD”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Att Kristdemokraterna har backat i opinionen det senaste året beror inte på Ebba Buschs husaffär. 

Men den kan påverka väljarnas förtroende för henne och i förlängningen för hennes parti.

Den infekterade husfejden gör det också svårare att nå ut i sakfrågor vilket är problematiskt för ett parti som samtidigt tappar i väljarstöd.

Elisabeth Marmorstein

Inrikespolitisk kommentator

På ena sidan – en ensamstående 81-åring med minnesproblem som ångrar försäljningen av sin barndoms sommarhus. På den andra – en framgångsrik partiledare som vägrar ge upp sitt framtida drömhus och nu tvingar den gamle mannen till domstol.

Det är den bild som fått fäste sedan Expressen avslöjade affären i början av oktober. Men som så ofta i den här typen infekterade konflikter är verkligheten mer komplicerad än så. Ord står mot ord i en härva där det talas om släktingar med egna ekonomiska intressen, om utpressning och om inställda möten som omöjliggjort en ordnad lösning. 

Bråk med 81-åring problematiskt för KD

Vad som är sant vet bara de inblandade själva. Klart är dock att det är besvärande för KD att deras partiledares husbråk med en 81-åring blivit en följetong på tidningarnas löpsedlar. Att äldrefrågorna är en viktig profilfråga för KD och att Ebba Busch gärna framhåller dem som avgörande för sitt politiska engagemang, bidrar till sprängkraften. 

Då spelar det mindre roll att Ebba Busch verkar ha agerat korrekt rent juridiskt. 

Orättvist kan tyckas. Ebba Busch ska väl precis som alla andra ha möjlighet att agera om hon har rätten på sin sida. Alla är väl lika inför lagen, oavsett vilken ställning man har i samhället?

Men riktigt så enkelt är det inte. Politik är en förtroendebransch där högt förtroende är hårdvaluta för varje partiledare som vill övertyga väljarna om partiets budskap. I synnerhet för mindre partier där partiledaren dominerar mediebilden av partiet.

Halkat i förtroendeligan

Det där vet förstås Ebba Busch. När KD nådde toppnivåer i opinionen våren 2019 var hennes höga förtroende en viktig förklaring. Det talades om en “Ebba-effekt” och den interna uppslutningen kring partiledaren var total. 

Då toppade hon förtroendeligan – nu knappt två år senare har hon halkat ner till en fjärdeplats. 

Samtidigt har pandemin inneburit ett väljartapp på nära två procentenheter för KD. I en kris söker sig väljarna till de stora, statsbärande partierna vilket har gynnat Moderaterna på Kristdemokraternas bekostnad. 

Ovanpå det alltså en husfejd som kan pågå i ytterligare ett antal månader om parterna inte når en förlikning i början av mars. Att hon därmed utsätter sitt parti för en opinionsrisk förefaller Ebba Busch högst medveten om. Men hon är också en stridbar person som verkar mena att backa från affären är detsamma som ett medgivande av skuld.

Husaffären får konsekvenser

Nu växer oron bland partikamraterna för vad en utdragen rättsprocess kan innebära för partiledarens förtroende och i förlängningen för partiets väljarstöd. Någon beskriver det som att partiet håller andan i förhoppning om att frågan avgörs så snart som möjligt. 

Rent mänskligt går det att sympatisera med Ebba Buschs önskan om att hitta ett hem i närheten av sin ex-make och sina föräldrar. Men frågan som hon i slutändan måste ta ställning till är vilket politiskt pris hon är villig att betala för att uppfylla sin husdröm. Och framför allt – vilka konsekvenser det kan få för hennes parti.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.