Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hustrun Ingrid dog – då dödförklarades Hans av misstag

Publicerad

Hans Ersson förlorade sin hustru i en hjärtinfarkt. En vecka senare kom nästa chock – han hade själv blivit dödförklarad. Då började det som han själv kallar ”ett rent helvete”.

I december 2010 avlider Hans Erssons fru Ingrid i en hjärtinfarkt. En vecka senare lämnar Hans sina personuppgifter till personalen på Sahlgrenska i samband med ett besök på deras badhus.

När han kommer hem från badet ringer personalen och berättar att Hans blivit dödförklarad.

– Det var en ganska stor chock, när man blivit av med sin fru, att detta plötsligt kommer att man inte finns, säger Hans Ersson till SVT Nyheter.

Det visar sig snart att det är en läkare på vårdcentralen som har matat in att Hans, som är närmast anhörig, avlidit, istället för hans hustru.

Misstaget korrigeras – men för sent. Alla Hans försäkringar upphör, pensionen stoppas och alla hans kort spärras.

– Allt jag hade, kontokort, bensinkort, försäkringar, prenumerationer... Det blev noll på allting.

Han tvingas själv kontakta banker, företag, försäkringsbolag och myndigheter för att ställa allt till rätta. Under hela 2011, under ett års tid,  tvingas han tampas med problemen.

Nu anmäler han händelsen till Socialstyrelsen, för att försäkra sig om att ingen annan behöver gå igenom samma sak.

– Det har varit ett rent helvete, om jag ska uttrycka mig så. Begravningen och allt... Det var en droppe jämfört med allt det andra, säger Hans Ersson till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer