Foto: TT

Hyllad trenddiet kritiseras av forskare

Uppdaterad
Publicerad

Nu i januari vill många sätta igång med träning och äta nyttigare mat. En del satsar på en avgiftning och trenddieten detox.

Bloggaren och inredaren Andrea Engsäll detoxade i tolv dagar, för att få en nystart på det nya året, bryta med dåliga matvanor och ge kroppen en storstädning.

– Det var mest jobbigt de första dagarna. Nu går det bättre för varje dag. Jag gillar tanken på en detox och möjligheten att rena kroppen från insidan, säger Andrea Engsäll.

Ska rena kroppen

En avgiftningskur pågår en till tre veckor och består framförallt av frukt och grönsaksjuicer tillsammans med vegankost.  Enligt förespråkarna ska avgiftningen hjälpa kroppen att renas från gifter så att den inte överbelastas.

– Jag tänker att om jag inte belastar kroppen med att till exempel äta skräpmat så får inälvor och matsmältningssystemet ett lugn. Jag tycker det här med att ”juica” är ett bra komplement till övrig mat, säger Andrea Engsäll.

Detoxtrenden med frukt och grönsaksjuicer har spridit sig som en löpeld över hela världen och om man söker på ordet detox på nätet får man upp tiotusentals träffar.

Dieten påstås hjälpa kroppen att avgiftas från plackrester och slaggprodukter och rena kroppens tarmar, lever och lungor. Men detoxdietenn får starkt mothugg från forskarhåll. Några verkliga vetenskapliga belägg på att det går att avgifta kroppen på det sättet finns inte.

– Detoxexperter påstår att kurerna kan rengöra eller eliminera slaggprodukter och gifter som finns i kroppen. Men kroppen fungerar inte på det sättet. De studier som detox bygger på refererar till en hel del förmodanden som inte gått att vederlägga, säger Michael Sjöström som är hälsoforskare och toxikolog på Karolinska institutet i Stockholm

Experten: Inget vetenskapligt stöd

Även Lorra Klinge Härberg, verksamhetschef dietistkliniken Karolinska är kritisk mot att prata om att man driver ut gifter genom detox-kurerna.

– Ingen forskning styrker att vi driver ut gifter i kroppen när vi bara dricker juicer. Levern och njurarna har som funktion att göra detta och gör det bra. Ordet detox är missvisande, säger Lotta Klinge Härberg – verksamhetschef på dietistkliniken vid Karolinska universitetssjukhuset.

Michael Sjöström håller visserligen med om att kroppen ibland lagrar en del gifter som tex kadmium från spannmål, kvicksilver från fisk, eller bekämpningsmedel i frukt. Men att kroppen behöver hjälp i form av en detox, finns det inget vetenskapligt stöd för, säger han.

– Jag har arbetat i arton år men vet fortfarande inte vad som menas med slaggprodukter eller plackrester. Inom forskningen går det inte att särskilja gifterna på det sättet. Kroppen är mer komplex än så. Kroppens reningsorgan är experter på att att ta hand om gifter på egen hand. Så att frukt- och grönsaksjuicer skulle ha en renande effekt det tror jag inte på, säger Michael Sjöström  hälsoforskare och toxikolog på Karolinska institutet i Stockholm

Känner sig fräschare

Men han avfärdar inte detoxdieten helt och hållet, trots avsaknad på vetenskapligt stöd. Tvärtom det finns många goda hälsoeffekter med en detox, menar han. Framför allt att människor bryr sig om vad de stoppar i sig och tar hand om sin hälsa.

– Det är bara att gratulera att människor upplever att de mår bättre och att de börjar ta hand om sin kropp. En sån här hälsotrend får ju fler människor att bry sig om vad de äter och hur de mår.  Detoxdieten ger i så fall goda ringar på vattnet, säger Michael Sjöström.

Andrea Engsäll upplever att detoxen har gett effekt. Hon tycker framför allt att hon känner sig piggare och fräschare.

– Jag vet ju inte om jag är avgiftad eller inte, för jag kan ju inte titta in i kroppen. Men bara det att jag tror att det här är det bästa för mig och min kropp gör att faktiskt att jag mår bättre och att det får en positiv effekt, säger Andrea Engsäll.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.