Foto: Scanpix

Obamas besök osynligt i USA

Uppdaterad
Publicerad

Obamas första dag i Stockholm blev fullspäckad och han fick försvara både USA:s avlyssningsverksamhet och planerna i Syrien. Men att USA:s president besöker Sverige nämns som bäst i bisatser i de amerikanska medierna.

Det var frihandelsavtal, forskning och klimatet som stod på agendan. Men mötet mellan Barack Obama och statsminister Fredrik Reinfeldt skedde i skuggan av Syrienkrisen och kritiken mot den amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA:s avlyssning – så det var där frågorna på presskonferensen på Rosenbad landade.

– Vi övervakar inte våra egna medborgare, vi snokar inte på vanligt folks mejl eller telefonsamtal. Det finns många kontrollfunktioner för att hindra det. Vi har enorma kapaciteter att övervaka – men bara för att vi kan ska vi inte göra det, sade Obama på pressträffen.

Barack Obama i Sverige 2013

Sverige ”Nämns i bisatser” i USA

Inför Obamas besök hoppades statsminister Fredrik Reinfeldt att det skulle ”sätta Sverige på kartan”. SVT:s korrespondent i Washington , Stefan Åsberg, konstaterar dock att besöket inte satt några djupare avtryck i amerikanska medier.

– Det har inte varit speciellt uppmärksammat alls. Här i USA har det mest varit så att det nämns i en bisats att han är i Stockholm.

Stefan Åsberg konstaterar också att Syrienkrisen nu helt dominerar den amerikanska utrikesrapproteringen.

– Alla fokuserar på allt han sagt kring Syrien. Det är en otroligt viktig fråga för USA när allmänheten tvekar, vilket har gjort många amerikanska politiker nervösa.

Ett av få ställen där Sverige är i fokus är på Vita husets egen blogg där man kan följa president Obamas besök.

Försökte övertyga om Syrien

De båda ledarna diskuterade också Syrien, där Reinfeldt påpekade vikten av att invänta ett agerande från FN:s säkerhetsråd innan ett ingripande sker.

Obama gjorde dock sitt yttersta för att övertyga om USA:s ansvar att ingripa eftersom man anser sig vara försäkrade om att syriska regimen använt kemiska vapen mot sin egen befolkning.

–  Vi kan inte vara tysta och vi är överens om att man inte kan slippa ansvar. Jag accepterar Reinfeldts önskan om att FN ska få göra sin analys. Men vi tror väldigt starkt att Assad är ansvarig för den kemiska vapenattacken som gjorde att 400 barn dog. Jag har uppdaterat Reinfeldt om vad vi vet, sade Obama.

Hedrade Wallenberg

När Obama landade på Arlanda på förmiddagen möttes han av Alliansens ministrar på den röda mattan. Han togs sedan via ett avstängt och totalbevakat Stockholm till ett avspärrat Grand hotel och sedan vidare till Rosenbad. Efter pressträffen fortsatte följet till Stockholms Stora Synagoga där Obama höll ett känslosamt tal för att hedra Raoul Wallenbergs insatser under andra världskriget.

– Raoul Wallenberg är älskad i både USA och Sverige. Han är en av de saker som binder oss samman, sade den amerikanske presidenten.

Hyllade klimatfrågorna

Färden fortsatte sedan vidare till Kungliga Tekniska högskolan där presidenten fick se nya forskningsinnovationer på klimatområdet. Och det var just klimatfrågorna där presidenten hyllade Sverige.

– Sverige är en extraordinär ledare när det kommer till klimatfrågor och har lyckats remarkabelt med att begränsa koldioxidutsläppen. Ni är på god väg och där kan USA lära oss från er, sade Obama och hyllade även Sveriges sätt att lyckas klara sig ur Europas finanskris.

Men alla tog inte emot Obama med hurrarop och utsträckta händer. Flera demonstrationer om presidentbesöket skedde i innerstaden.

– Han är inte så välkommen. Han har lurat alla. Man trodde att det var han som skulle ordna fred på jorden, men han har sett till att det blir mer krig än någon annan, säger Alberto Morales som SVT träffade på stan i dag.

Falska bomblarm

De 2000 poliser som arbetade med kommenderingen fick ett ordentligt arbete med det enorma säkerhetsuppbåd som presidentbesöket medförde. Under dagen duggade bomblarm tätt med misstänkta föremål som hittades på flera platser i staden – alla var dock falska.

Obamas dag avslutades med en middag tillsammans med Fredrik Reinfeldt och de övriga nordiska ledarna i statsministerns hem Sagerska palatset i Stockholm. Under torsdagen ska presidenten träffa kungaparet och väntas lämna Sverige vid lunchtid för Ryssland och G20-mötet.

Schema i dag

Möte med kungaparet

Kungaparet tar emot president Barack Obama vid

Kungliga slottet 09.30

Avresa från Stockholm-Arlanda

President Barack Obama avreser från Stockholm-Arlanda flygplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barack Obama i Sverige 2013

Mer i ämnet