Sverige behöver fler bostäder som folk har råd att bo i. Sverige behöver mer integration, inte mer segregation, säger Marie Linder, förbundsordförande för hyresgästföreningen om C och L:s krav på Löfven. Foto: Maja Suslin/Tomas Oneborg/SvD/TT

Hyresgästföreningen rasar mot kravet på Löfven

Publicerad
Nu har både Centerpartiet och Liberalerna presenterat sina krav för att släppa igenom en socialdemokratisk regering. Ett av kraven är en friare hyressättning – att hyresrätter i attraktiva lägen ska kunna få högre hyror.
Kravet har fått Hyresgästföreningen att reagera.

Hyresgästföreningen varnar för att människor skulle kunna tvingas ifrån sina hem och står redo att mobilisera sina medlemmar mot förslaget.

– Det är inte det Sverige behöver just nu när det gäller bostadsfrågan. Sverige behöver fler bostäder som folk har råd att bo i. Sverige behöver mer integration, inte mer segregation, säger Marie Linder, förbundsordförande för hyresgästföreningen.

Lars Calmfors, professor i nationalekonomi, hör till dem som tycker att det vore bra att gå mot friare hyror.

– Bostadsmarknaden, och då särskilt hyresmarknaden, fungerar ju väldigt dåligt. Vi har inte ett effektivt utnyttjande av bostäder och det byggs för lite, bland annat beroende på hyresregleringen, säger han.

”Kompromisser över blockgränsen vore bra”

Argumenten för och emot en friare hyressättning har vi hört förut. Det här har varit en politisk konfliktyta länge. Lars Calmfors tror att det krångliga parlamentariska läget kanske kan tvinga fram kompromisser som tidigare framstått som otänkbara.

– Ja, det är väl det bra som kan komma ut av nuvarande situation om partierna förvaltar situationen väl. De har ju inte förberett väljarna särskilt bra på det, men det finns ju många områden – bostadsmarknaden, integrationspolitiken, arbetsrätt, skattereform – där jag tror att kompromisser över blockgränsen skulle vara väldigt bra. För att ge bättre lösningar, men också långsiktigt stabila lösningar, säger han.

”Jag kommer mobilisera tre miljoner hyresgäster”

Men för hyresgästföreningen är det otänkbart att gå i en riktning mot marknadshyror.

– Oavsett politiskt parti som skulle lägga den här typen av förslag så kommer jag vara tydlig med att man inte ska äventyra tre miljoner hyresgästers trygghet och hem. Då kommer jag mobilisera, och tala om att det inte är det som är lösningen på bostadsfrågan, säger Marie Linder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer