En kvinna som systematiskt hyrde ut sin bostadsrätt på Södermalm i Stockholm, nekas av hyresnämnden att fortsätta sin verksamhet. Foto: TT

Hyresnämnd stoppar Airbnb-uthyrning

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms hyresnämnd stoppar en kvinna som hyrde ut sin bostadsrätt på Södermalm till en rad olika turister genom uthyrningssajten Airbnb. Det är första gången en uthyrning från sajten prövas i Sverige.

Det kan vara frestande att hyra ut sin bostadsrätt, med god förtjänst, till turister via sajten Airbnb. Men uthyrningen kräver tillstånd från bostadsrättsföreningen – annars kan lägenheten ryka.

– Många bostadsrättshavare förstår inte att uthyrning via Airbnb är tillståndspliktig – det är ju så lätt och tillgängligt. Men utan tillstånd är det olovlig andrahandsuthyrning och det är i sin tur grund för förverkande, det vill säga att man riskerar att bostadsrätten upphör och att man blir av med sin lägenhet, säger Line Zandén som är förbundsjurist på Fastighetsägarna som har många bostadsrättsföreningar som medlemmar.

Riktigt så illa slutade det inte för den bostadsrättsinnehavare på Södermalm som vände sig till hyresnämnden i Stockholm eftersom hon, i motsats till bostadsrättsföreningen, ansåg sig ha rätt att fritt hyra ut sin bostad till turister. Det blev det första ärende gällande dygns- eller veckovis andrahandsuthyrning via den populära sajten Airbnb som hyresnämnden prövat.

Föreningen får neka

Nämnden beslutade att föreningen hade befogad anledning att vägra samtycke. Bland annat skriver nämnden i beslutet att förutom att uthyrningen liknar kommersiell hotellverksamhet kan det också vara störande för andra boende när många okända personer rör sig i fastigheten.

Det finns ingen fastslagen gräns för när en uthyrning är att betrakta som hotellverksamhet, säger Anne Bratt Norrevik som är ordförande för hyresnämnden i Stockholm.

– Men om man som i det här fallet under en månad hyr ut till sju olika hyresgäster så är det ju mer att likna vid ett hotell.

Avsikten var en annan

Den 1 juli 2014 ändrades lagen så att det skulle bli lättare att hyra ut bostadsrättslägenheter i andra hand. Men avsikten var inte att underlätta den här typen av uthyrningar.

– Vår lagstiftning är ju inte riktigt tänkt för detta men om man läser förarbetena så är det ganska klart att det inte kunde gå på något annat sätt i just det här fallet, säger Anne Bratt Norrevik.

Men bara det förhållandet att man skaffar sig en hyresgäst via Airbnb är inte sådant är hinder för att få hyra ut.

– Det är inte annorlunda än att du hyr ut till någon annan okänd. Men du måste ändå ha tillstånd av föreningen alternativt av hyresnämnden.

Det här är Airbnb

Airbnb är en community och marknadsplats för uthyrning och bokning av privat boende.

Personer världen över får genom hemsidan möjlighet att hyra en lägenhet för några dagar eller kanske en villa för en månad. Just nu finns det boenden i drygt 34.000 städer och 190 länder.

Tjänsten har blivit mycket populär men har också retat branschorganisationer, lokalpolitiker och skattemyndigheter i olika länder.

Hyra ut bostadsrätten

En bostadsrättshavare får hyra ut sin lägenhet i andra hand endast om bostadsrättsföreningens styrelse ger sitt samtycke.

Tillstånd ska lämnas om bostadsrättshavaren har skäl för upplåtelsen och föreningen inte har någon befogad anledning att vägra samtycke.

Tillstånd ska begränsas till en viss tid.

Om styrelsen inte ger sitt samtycke kan bostadsrättshavaren ändå hyra ut om hyresnämnden lämnar tillstånd.

Före den 1 juli 2014 gällde att bostadsrättshavaren skulle ha ”beaktansvärda skäl” för att få hyra ut. Nu räcker det om bostadsrättshavaren har ”skäl”.

I beslutet från hyresnämnden rörande Airbnb-uthyrningen skriver de att enbart bostadrättshavarens vilja att tillgodogöra sig hyra för lägenheten inte är ett gångbart skäl för tillstånd.

Om bostadsrättsinnehavaren utan behövligt samtycke eller tillstånd upplåter lägenheten i andra hand är det grund för förverkande och föreningen har rätt att säga upp bostadsrättshavaren till avflyttning.

Källa: Hyresnämnden i Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.