Hyrsjuksköterskan Birgitta: ”Landstingen måste förändra sig”

Uppdaterad
Publicerad
Hon ser sig som patienternas advokat, och menar att hon kan skapa en god kontakt trots att hon ofta byter arbetsplats. Hyrsjuksköterskan Birgitta Stifler gillar livet som uthyrd och tror att det blir svårt för landstingen att göra sig oberoende av hyrpersonalen.

– De måste förändra sitt sätt att se på sin personal. Om någon kollega säger upp sig så rycker enhetschefen bara på axeln, som om det skulle stå tio till utanför dörren. Men det gör det ju inte.

Birgitta Stifler är kritisk till att vissa landsting använder hyrpersonal under långa perioder, och hon har förståelse för att den fasta personalen ibland kan känna sig frustrerad. 

– Det blir rätt mycket irritation när vi kommer ut, att vi får så mycket betalt och så vidare. Man glömmer det vi måste betala: vi ska alltid vara superflexibla och supertrevliga, vi får aldrig ha en dålig dag och vi ska kunna gå in och jobba på vilket sjukhus som helst med vilket dokumentationssystem som helst.

”Effektiviseringen går för långt”

Hon tycker att landstingen gått för långt i sina effektiviseringar, och skapat en arbetsmiljö som avskräcker inte minst den yngre generationen från de fasta tjänsterna – och lockar till bemanningsbranschens bättre villkor.

– Jag kan ta ledigt när jag vill. Jag behöver inte vara med i olika grupper på arbetsplatsen utan kan göra det jag vill, vilket är att hjälpa patienterna. Jag ser mig som deras advokat i en period när de är sårbara i livet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#hyrnotan

Mer i ämnet