Hysén kommer ut med sin läggning

Publicerad

Anton Hysén som tillhör Sveriges mest kända fotbollsfamilj berättar nu öppet att han är homosexuell. Han är den första manlige spelaren i den svenska fotbollsvärlden som ”kommer ut” och han inser symbolvärdet i det han gör.

-Jag är fotbollsspelare. Och homosexuell. Om jag presterar som fotbollsspelare, då tror jag inte att det spelar någon roll om jag gillar tjejer eller killar: So what, liksom? säger han till tidningen Offside.´

Till SVT:s utsände säger Anton under en träning:

– Jag fick brevet från Offside om jag ville ställa upp och det var ju bara att köra. Vad ska hända, liksom? Låt dem som inte gillar det inte gilla det. Sen får det bli som det vill, det är bara att köra på.

– Du är den förste manlige fotbollsspelare på den här nivån som går ut och säger att du är homosexuell.

-Det är väldigt konstigt om jag ska vara ärlig. Det känns riktigt konstigt. Vi bor ändå i Sverige och här är det ju väldigt accepterat tycker jag. Vad spelar det för roll om du är gay och spelar fotboll? Var är alla andra, liksom? säger Anton till SVT.

En hemlighet
I dag är Anton Hysén 20 år och spelar i Utsiktens BK. När hans pappa – den forne landslagsspelaren Glenn Hysén – invigningstalade på Pridefestivalen 2007 så ställde han en retorisk fråga till publiken om hur det skulle kunna kännas för en 16-årig fotbollskille att komma ut som bög inför sina lagkamrater. Det var sin son han i hemlighet tänkte på.

-Jag kände till att Anton var homosexuell och han har flera gånger frågat mig om han inte borde gå ut och berätta det. Jag har hela tiden sagt att han måste ta det beslutet själv, säger Glenn Hysen till Offside.

”Homosexuella fanns inte”
Han konstaterar sakligt att han själv varit delaktig i en del bögskämt med sina lagkamrater.

-Jag måste säga att jag under mina 30 år i fotbollens värld aldrig ens funderat över att det kan finnas homosexuella män i omklädnings-rummet. Det har inte funnits på kartan.

-Jargongen kan vara ganska rå och det skämtas om allt ifrån bögar till halta och lytta, utan att man egentligen menar något dumt med det, säger Glenn Hysén.

Just jargongen i omklädningsrummen tar Anton också upp, på frågan från SVT:s reporter om det finns homofobi inom fotbollen:

”Jag skämtar om mig själv”
– Det är ju i omklädningsrummen, den där jargongen och sånt, men det är ju skämt. Då kanske man tar åt sig och tror att det är homofobi, men det är det inte. Vi är sammansvetsade i laget, vi skojar med varandra och skämtar, sedan beror det ju på vilken kultur man kommer ifrån.

– Jag skämtar om det också, jag skämtar om mig själv. Det finns ingenting att dölja.

Men han uttrycker ändå till Offside en viss viss oro att hans öppenhet ska påverka karriären.

-Det finns folk som inte klarar av homosexuella. En klubb kanske är intresserad av mig, men så får tränaren reda på att jag är bög och så ändrar de sig, säger Anton Hysén till Offside.

– Kan det ha hänt att man skrämt bort duktiga spelare?
– Det tror jag mycket väl. Det är synd, men det kan ha hänt, säger Anton till SVT.

Till SVT säger Glenn Hysén att han är stolt över sin son.

– Det var starkt gjort. Han är bara 20 och jag ska inte säga vågar... men det är ett jäkla steg att ta.

”Klart bögar spelar fotboll”
Ulrika Westerlund, förbundsordförande i RFSL (riksförbundet för sexuellt likaberättigande), blir glad när hon hör att Anton Hysén har berättat att han är en homosexuell fotbollsspelare:

-En del kommer att avfärda det här lite väl enkelt; ”klart bögar spelar fotboll”, men varje person som vågar vara öppen spelar en stor roll, så det Anton Hysén gör ska inte bemötas med en axelryckning.

-Han är den första fotbollskillen som vågar sticka ut från heteronormen och det är inte lätt, säger Ulrika Westerlund till Offside.

Ovanlig situation
På Svenska fotbollsförbundet är det ingen som vill uttala sig utan en stunds betänketid.

-Jag vill tro att det enda viktiga för en fotbollsklubb är att spelaren är duktig och passar in i gruppen. Jag tror inte att det i dag ska påverka karriären om man är homosexuell, säger Håkan Ericsson, förbundskapten för U21-landslaget.

Eftersom Anton Hysén är den första fotbollsspelare som offentligt går ut med att han är homosexuell har inte Svenska fotbollsförbundet någon större erfarenhet att luta sig emot.

Stolt mamma
-Vår värdegrund inom Svenska fotbollsförbundet är att alla ska vara välkomna oavsett sexuell läggning eller religion. Jag vill inte tro att homosexualitet ska vara ett problem i våra klubbar idag, säger Håkan Ericsson.

Stolt i dag är Helena Hysén, Antons mamma.

-Anton är naturligtvis inte den enda fotbollsspelaren i världen som är homosexuell. Jag hoppas att andra idrottskillar också ska få mod av Antons öppenhet, säger Helena Hysén till Offside.

Och hon får medhåll av Glenn Hysén:
– Han gör absolut rätt. Det finns säkert många andra som skulle vilja göra likadant, hoppas att de gör det, säger han till SVT.

Inger Haupt
inger.haupt@svt.se
Maria Holmin
maria.holmin@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer