I 23 av 50 kommuner utfördes mer än var femte timme av timanställd personal

Uppdaterad
Publicerad

I nästan hälften av Sveriges 50 största kommuner med kommunal äldreomsorg utfördes mer än var femte timme av timanställd personal i september i år.

 – Det är väldigt mycket. Det är ett problem, anser äldreforskaren Marta Szebehely.

SVT Nyheter har undersökt andelen timmar som utfördes av timanställda undersköterskor och vårdbiträden i september i år. Kommunerna som vi tittat på är de 50 största som har kommunal äldreomsorg.

Mer än var femte timme var utförd av timanställd personal i 23 av de 50 kommunerna, visar granskningen. Solna hade högst andel. Där var mer än var tredje timme utförd av en timanställd i september i år. 

– Det är väldigt mycket. Om var femte eller var tredje timme utförs av timanställd personal så är det ett problem, säger Marta Szebehely som är professor emeritus i socialt arbete vid Stockholms universitet och som har gjort en av rapporterna som låg till grund för coronakommissionens första delbetänkande. 

Så stor andel av timmarna i äldreomsorgen utförs av personal med timanställning. Foto: SVT

Innebär risk

Marta Szebehely är kritisk till för stor användning av timanställda. Dels är det en otrygg arbetsform, dels kan det innebära en risk ur smittosynpunkt då många timanställda jobbar på flera olika arbetsplatser. Det kan också innebära sämre kontinuitet för kollegor och för de äldre, menar hon.

– För att kunna ge god omsorg måste man känna de som man jobbar med och har man många timanställda så blir det sämre kontinuitet, säger hon.  

Innebär en hög andel timmar av timanställda per automatik att man har en låg personalkontinuitet?

– Nej, teoretiskt sett kan man tänka sig att man har timanställda som jobbar väldigt många timmar, men då är det ett otillständigt utnyttjande av timanställda skulle jag vilja säga.

”Strukturellt problem”

Även Johan Fritzell som är professor vis Karolinska institutets center för äldreforskning tycker att många kommuner har en alldeles för hög andel timmar av timanställda.

– Det är dock viktigt att komma ihåg att det inte är de timanställda som det är fel på, utan det här är ett strukturellt problem, säger han. 

Så har undersökningen gått till:

SVT Nyheter har bett Sveriges 50 största kommuner befolkningsmässigt och som har äldreomsorg i kommunal regi att fylla i ett svarsformulär. Uppgifterna som redaktionen har begärt ut är faktiskt arbetade timmar av tillsvidareanställda, tidsbegränsat månadsavlönade och timavlönade vårdbiträden och undersköterskor inom äldreomsorgen under september och maj månad 2019, 2020 och 2021.

Begreppet äldreomsorg omfattar särskilda boenden för äldre och hemtjänst. Timmarna har redovisats separat per anställningsform och andelen timmar av timanställda har beräknats på respektive kommuns total. 

Arbetad tid inom den privata äldreomsorgen ingår inte i den här undersökningen. Detta då det inte är offentliga uppgifter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.